Tot het doek valt  6 februari 2009

Hollandsche Schouwburg; joods theater tijdens de Tweede Wereldoorlog

Vanaf 6 maart 2009 is in de Hollandsche Schouwburg de videopresentatie Tot het doek valt te zien. De videopresentatie schetst in oude beeld- en geluidsfragmenten de kleurrijke theatergeschiedenis van de Hollandsche Schouwburg; het theater dat in 1942 deportatieplaats werd. De nadruk ligt op de muziek- en theaterstukken, de revues en operettes die tot en met 1942 op deze plek zijn opgevoerd. Veel liedjes hebben latere generaties geïnspireerd. Voor menigeen vormen zij een bijzondere herinnering aan een rijk en groots verleden.

Tot het doek valt in de Hollandsche Schouwburg sluit aan op de tentoonstelling Lach… en Vergeet! Liedjes van joodse artiesten die van 6 maart tot en met 21 juni 2009 is te zien in het Joods Historisch Museum. Tientallen liedjes, oude geluidsopnamen en mooi geïllustreerde bladmuziek uit de periode 1890 tot 1960 geven een beeld van het uitgaansleven waarin joden een belangrijke rol speelden. In Tot het doek valt wordt specifiek ingegaan op de functie die de Hollandsche Schouwburg vervulde.

De in 1892 opgerichte Hollandsche Schouwburg (toen Artis-Schouwburg geheten) was tot 1940 een populair theater in de Plantagebuurt in Amsterdam. Nergens werden vóór de Tweede Wereldoorlog zo veel Nederlandstalige toneelstukken opgevoerd als op deze plaats. Omdat de Plantage aan de rand van de joodse buurt lag, bevonden zich onder de schouwburgbezoekers en acteurs relatief veel joden. Op last van de Duitse autoriteit heette de schouwburg vanaf oktober 1941 de Joodsche Schouwburg. Er mochten alleen nog joodse musici en artiesten optreden voor uitsluitend joods publiek. Niet lang hierna viel definitief het doek. In juli 1942 vorderden de nazi's de schouwburg als verzamelplaats voor deportatie. Tussen 1942 en 1943 werden duizenden joodse mannen, vrouwen en kinderen vanuit de schouwburg naar concentratiekampen gedeporteerd. Tegenwoordig is de Hollandsche Schouwburg één van de belangrijkste monumenten in Nederland ter herinnering aan de jodenvervolging.

De videopresentatie Tot het doek valt (15 minuten en Engels ondertiteld) is tot en met 31 oktober 2009 dagelijks en doorlopend te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg.

Lezing
Op donderdag 12 maart a.s. om 16.30 uur geeft Hans van der Veen van Theater Instituut Nederland (TIN) een lezing over joods theater tijdens de Tweede Wereldoorlog. Reserveren via 020-5310342/341 of info@hollandscheschouwburg.nl 


Noot voor de pers

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hollandsche Schouwburg
afdeling communicatie
T 020-5310372 of e-mail

Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam
Dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur, www.hollandscheschouwburg.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl