Superhelden en sjlemielen  7 maart 2008

Joodse herinnering in de stripkunst

Het Joods Historisch Museum organiseert van 7 maart tot en met 8 juni 2008 een tentoonstelling over stripverhalen en beeldromans van joodse stripkunstenaars. De expositie Superhelden en sjlemielen toont de helden en antihelden van onder andere Will Eisner, Joe Kubert, Ben Katchor en Rutu Modan, die ieder op eigen wijze het joodse verleden, maar ook de humor van de stripauteurs kenschetsen.

Iedereen kent Superman, de stripheld van Joe Shuster en Jerry Siegel uit 1938. In deze tentoonstelling krijgt de 'man van staal' gezelschap van een bonte stoet stripfiguren uit de periode 1910 tot nu. Originele tekeningen, gedrukte werken en filmmateriaal laten zien hoe veertig vooraanstaande stripkunstenaars uit de Verenigde Staten, Europa en Israël hun visie op de geschiedenis verwerken.

De eerste strips uit de periode 1910 en 1940 zijn verschenen in Jiddisje en Engelstalige kranten en maken duidelijk welke beproevingen joodse immigranten doorstonden tijdens hun integratie in de Amerikaanse samenleving. In de periode erna, rond 1940, is het fenomeen van de Amerikaanse 'superhero' sterk vertegenwoordigd in de stripverhalen. De integratie van de joden was inmiddels goed op weg en verschillende stripauteurs richtten zich op de creatie van superhelden met een nationaal karakter.

Een belangrijk deel van de expositie is gewijd aan het werk van Will Eisner. Met A contract with God is Eisner de eerste die zijn herinnering aan de joodse geschiedenis uitwerkt in een beeldroman. Hij houdt zich vooral bezig met de cultuur en levenswijze van joodse immigranten in de Amerikaanse maatschappij.

Bij stripauteurs, die na Will Eisner bekend werden, speelt de sjoa een grote rol. Maus van Art Spiegelman staat model voor de beeldroman over dit onderwerp. In navolging hiervan hebben bijvoorbeeld Bernice Eisenstein en Miriam Katin herinneringen aan de sjoa in strips verwerkt, maar ook hun ideeën over de generatiekloof en de misverstanden tussen overlevenden en hun kinderen. Naast dit werk zijn moderne Europese strips in de tentoonstelling te zien over joodse cultuur en geschiedenis, zoals De kat van de rabbijn van Joann Sfar.

De expositie is een coproductie van het JHM en het Musée d'art et d'histoire du Judaïsme in Parijs, waar de tentoonstelling grote aantallen bezoekers trok.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl