Sarah Bernhardt: de Kunst van het Grote Drama  15 juni 2007

Van 15 juni tot en met 16 september 2007 is in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Sarah Bernhardt: de Kunst van het Grote Drama te zien. Hierin staat het leven en werk centraal van deze beroemde Franse actrice en eerste internationale superster. 'De goddelijke Sarah' ontpopte zich in de loop van haar carrière tot de belangrijkste tragédienne van haar tijd. Haar naam werd synoniem voor acteren en spreekt nog steeds overal ter wereld tot de verbeelding.

De expositie in het JHM toont ruim 150 spectaculaire voorwerpen die haar leven, roem en acteerstijl in beeld brengen, evenals mode, smaak en politiek in het 'fin de siècle'. Naast schilderijen, foto's, kostuums en bekende art nouveau affiches van Alphonse Mucha bevat de tentoonstelling persoonlijke bezittingen, een opname van haar stem en een keuze uit de films waarin ze speelde.

Sarah Bernhardt (1844-1923) was de dochter van een Nederlands-joodse courtisane in Parijs. Ze speelde grote rollen in de Franse theaters, onder andere bij de Comédie-Française. Haar verovering van het internationale toneel begon toen ze met haar eigen gezelschap op tournee ging. Ze werd wereldberoemd door haar optredens in Amerika, Australië, Groot-Brittannië en Rusland, maar ook in Egypte, Turkije en Tahiti. Eveneens deed Bernhardt verschillende keren Nederland aan.

Bernhardt, die vijf jaar na de uitvinding van de fotografie werd geboren, was een pionier in het gebruik van de moderne techniek om haar beeltenis te verspreiden. Waarschijnlijk was ze de meest gefotografeerde vrouw ter wereld en het grote publiek kende haar onder andere van affiches op straat. Ook verbond ze haar naam aan producten als LU koekjes en likeur. De aandacht die zij rond haar persoon wist te genereren, was voor die tijd ongekend. Ze was de eerste grote toneelactrice die schitterde in films.
Sarah Bernhardt: de Kunst van het Grote Drama is gebaseerd op een expositie die The Jewish Museum New York organiseerde. De tentoonstelling is gerealiseerd dankzij de speciale medewerking van de Bibliothèque nationale de France.

Tegelijk met de expositie over Sarah Bernhardt toont het JHM in het Prentenkabinet niet eerder geëxposeerd werk van beeldend kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943). Het zijn studies die Salomon maakte voor haar beroemde meesterwerk Leven? of Theater?.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
E communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl