Nieuw en permanent: het JHM Kindermuseum  13 december 2006

Op zondag 17 december 2006 wordt het nieuwe JHM Kindermuseum geopend in aanwezigheid van Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. Het JHM Kindermuseum vormt een onderdeel van het Joods Historisch Museum. Van 11.00 tot 19.00 uur is iedereen welkom tijdens een feestelijk 'open huis'.

In het JHM Kindermuseum gaan kinderen en volwassenen op bezoek in het woonhuis van de joodse familie Hollander. Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op een eigen manier hun joods-zijn. De familieleden zijn te zien in films die cineast Frans Weisz speciaal voor het museum maakte. In de verschillende kamers van het huis wordt de joodse cultuur belicht. Kinderen krijgen een beeld van de veelzijdigheid van het joodse leven en zullen merken dat er naast verschillen ook overeenkomsten zijn met hun eigen leefwijze en tradities.

Het JHM Kindermuseum is speels en interactief vormgegeven. De 'gids zonder gist' Max de Matze, vervaardigd door beeldend kunstenaar Ram Katzir, neemt bezoekers bij de hand. Hij leidt hen door alle kamers, waar activiteiten gebaseerd op joodse tradities kinderen in staat stellen om door ervaring te leren. Kinderen kunnen challes (gevlochten brood) bakken, hun naam in het Hebreeuws schrijven en muziek-instrumenten bespelen. Ook wordt iedereen uitgenodigd om mee te denken en te discussiëren over het centrale thema Heb je naaste lief zoals jezelf. Deze leefregel is immers makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals de wijze Hillel al zei: begin maar praktisch, door een ander niet aan te doen wat je jezelf niet toewenst!

Het JHM Kindermuseum is er speciaal voor 8 tot en met 12-jarigen, maar iedereen is er welkom. Voor docenten is een bezoek tevens een handreiking om de joodse cultuur en geschiedenis op een genuanceerde wijze te doceren. De teksten in het JHM Kindermuseum zijn zowel in het Nederlands als in het Engels. De hoofdlijnen zijn ook in het Hebreeuws vertaald. Op tekst van Judith Herzberg schreef componist Jeff Hamburg speciaal voor de muziekkamer een compositie die daar door de familie Hollander en hun huisvriend Frank Groothof ten gehore wordt gebracht.

Het JHM Kindermuseum is de opvolger van de tijdelijke kindertentoonstelling In Mokum staat een huis die van 2000 tot 2005 vijftigduizend kinderen trok. Met de opgedane ervaringen tijdens dit pilot-project, de bekroning door de Prins Bernhard Cultuurfonds Museum Prijs (2002), en de steun van velen is nu het permanente JHM Kindermuseum gerealiseerd.

Meer informatie
Voor beeldmateriaal en/of informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T (020) 5310370/371
F (020) 5310311
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl