Moderne meesterwerken uit Moskou  19 oktober 2007

Russisch-joodse kunstenaars, 1910-1940

Vanaf 19 oktober 2007 is in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Moderne meesterwerken uit Moskou te zien. Getoond wordt een unieke collectie schilderijen en tekeningen die belangrijke vernieuwende Russisch-joodse kunstenaars maakten in de periode 1910-1940. De expositie schetst het verhaal van de opkomst en ondergang van joodse kunstenaars in de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin. De meeste werken zijn nooit eerder in Nederland geëxposeerd.

Schilderijen van wereldberoemde meesters als El Lissitzky en Isaak Brodsky komen naar Amsterdam, maar ook het werk van minder bekende kunstenaars als Natan Altman, Alexander Labas en Alexander Tysjler zal te zien zijn. De expositie presenteert Russisch-joodse kunst in al haar diversiteit: van de kubistische portretten van Robert Falk en het suprematisme van Ilja Tsjasjnik tot het socialistisch realisme van Jevgeni Katsman en het non-conformistische, verboden oeuvre van Solomon Nikritin.

Vanaf 1910 bloeide de cultuur in Rusland op. Joodse kunstenaars als Lissitzky speelden een voortrekkersrol in de vernieuwing van de sovjetkunst. Mede door hen kwam ook kunst met joodse thema's in een nieuwe fase terecht. In de loop van de jaren twintig werd deze joodse culturele renaissance echter de kop ingedrukt en werd de vrijheid van kunstenaars in hun stijl- en onderwerpskeuze ernstig beperkt. De opvoeding van het volk stond hoog in het vaandel van de overheid en het socialistisch realisme begon hoogtij te vieren. Toch waren er ook kunstenaars die zeer goed gedijden onder dit nieuwe communistische mecenaat: zij ontwikkelden binnen het socialistisch realisme hun eigen stijl - openlijk of in het geheim.

Moderne meesterwerken uit Moskou. Russisch-joodse kunstenaars, 1910-1940 toont aan hoe divers de kunstwereld in de Sovjet-Unie was en hoe joodse kunstenaars daaraan bijdroegen. De kunstwerken zijn afkomstig uit de collecties van de Staats Tretjakov Galerie en het A.A. Bachroesjin Centraal Nationaal Theatermuseum in Moskou.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
E communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl