Herdenkingen in de Hollandsche Schouwburg  20 april 2009

Kinderherdenking, Jom Hasjoa en de Nationale Dodenherdenking

De Hollandsche Schouwburg organiseert op 20 april en op 4 mei 2009 een aantal herdenkingen: de jaarlijkse Kinderherdenking, Jom Hasjoa en de Nationale Dodenherdenking. Ook vinden er (i.s.m. het Joods Historisch Museum) verschillende evenementen plaats rondom het thema 'herdenken'.

Kinderherdenking
Maandag 20 april 2009, 11.30 uur.

De kinderherdenking is de afsluiting van een periode waarin leerlingen zich in de klas intensief hebben bezig gehouden met de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uit ervaring weten we dat kinderen graag zelf hun eigen wijze van herdenken ontdekken, vorm en inhoud geven. De kinderherdenking in de Hollandsche Schouwburg wordt daarom dit jaar voor de tweede keer bedacht en uitgevoerd door joodse en niet-joodse basisschoolleerlingen van groep 8. Volwassenen mogen deelnemen als toeschouwer.

Jom Hasjoa
Maandag 20 april 2009, 19.30 uur.

Op Jom Hasjoa worden wereldwijd slachtoffers van naziterreur herdacht. In Nederland vindt de herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg, georganiseerd door de joodse gemeenschap. Tijdens deze korte bijeenkomst zal onder meer het woord gevoerd worden door: de heer mr. M.J. Cohen, Burgemeester van Amsterdam en de heer H. Kney-Tal, Ambassadeur van Israël in Nederland. Muziek wordt verzorgd door Jiddisj Koor Hejmisj Zain.

Nationale Dodenherdenking
Maandag 4 mei 2009, 19.30 uur.

Met spreekster Evelien Gans, schrijfster en bijzonder hoogleraar moderne joodse geschiedenis en met muziek van de vrijwel vergeten componist, kunstenaar en schrijver Bob Hanf (1894-1944). Leerlingen van de tegenover de Hollandsche Schouwburg gelegen school voor Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs (IVKO-school) lezen gedichten voor. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen en worden bloemen gelegd bij het monument op de binnenplaats. Ook het Joods Politie Netwerk zal deelnemen aan de bloemlegging. Gezien de geschiedenis van deze plek zijn in de herdenking enkele joodse elementen opgenomen, zoals het Jizkor (joods herdenkingsgebed) en Kaddiesjgebed.

Deze herdenking wordt georganiseerd door Plantage-Weesperbuurtvereniging, Vereniging Vrienden van de Plantage, IVKO (Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs) en Stichting Hollandsche Schouwburg.


Noot voor de pers

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hollandsche Schouwburg
afdeling communicatie
T 020-5 310 372 of e-mail 

Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, 1001 RE Amsterdam
Dagelijks open van 11.00 tot 16.00 uur, www.hollandscheschouwburg.nl

De Hollandsche Schouwburg is één van de belangrijkste monumenten in Nederland ter herinnering aan de jodenvervolging. Tussen 1942 en 1943 werden duizenden joodse mannen, vrouwen en kinderen hier verzameld voor deportatie. In totaal werden van de 140.000 Nederlandse joden meer dan 100.000 mensen vermoord in concentratie- en vernietigingskampen.
jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl