Gekleurde beelden  1 december 2008

Palestina gefotografeerd door The American Colony Photographers, 1898-1931

Het Joods Historisch Museum presenteert van 22 december 2008 t/m 22 februari 2009 de sfeervolle tentoonstelling Gekleurde beelden. Unieke, met de hand ingekleurde, lantaarnplaatjes van The American Colony (een Amerikaanse leefgemeenschap op christelijke grondslag) geven letterlijk en figuurlijk een gekleurd beeld van het 'Heilige Land'. Letterlijk omdat ze met de hand zijn ingekleurd, figuurlijk, omdat ze een geromantiseerd beeld geven.

In 1926 en 1931 maakten de graanhandelaar Arie Speelman (1880-1964) en zijn vrouw Anne Christine Speelman-van Vliet (1886-1967) twee reizen naar Palestina. Tijdens deze reizen kochten zij bij de fotowinkel van The American Colony meer dan duizend met de hand ingekleurde lantaarnplaatjes. De lantaarnplaatjes zijn een voorbeeld van een bijzondere fotografische techniek: een negatief werd afgedrukt op een glasplaatje en vervolgens kunstig, vaak met de precisie van één enkele haar, ingekleurd. Tot slot werd er een tweede glasplaatje bovenop gelegd en zo ontstond een dia die geschikt was voor projectie met een toverlantaarn.

Een keuze van circa vijftig foto's uit deze bijzondere verzameling van het Joods Historisch Museum staat op deze tentoonstelling centraal. De foto's geven een boeiend beeld van het laat negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse Palestina en tonen niet alleen de steden Jeruzalem en Jaffa, stadsgezichten, landschappen en de verschillende bevolkingsgroepen in het gebied, maar ook de stad Tel Aviv zoals die er precies 100 jaar geleden uitzag.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van het boek In the Footsteps of Abraham. The Holy Land in Hand-Painted Photographs. Het boek is geschreven door Richard Hardiman en de in Israël wonende Helen Speelman, een kleindochter van Arie Speelman. Het boek is verkrijgbaar in de JHM museumshop voor de speciale prijs van € 34,95.

Zie ook: impressie van de tentoonstelling

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
JHM, afdeling marketing & communicatie
T 020-5310370
E communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl