Gedurfd Verzamelen  20 november 2009

Van Chagall tot Mondriaan

14 februari t/m 16 mei 2010

Vanaf 14 februari 2010 staan in het Joods Historisch Museum de drie joodse verzamelaars Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper en hun kunstcollecties centraal. Met buitengewoon vooruitziende blik verzamelden zij tussen 1885 en 1940 werken van toen nog onbekende kunstenaars als Mondriaan, Chagall, Breitner, Isaac Israels en vele andere inmiddels beroemde schilders. Het JHM toont in de tentoonstelling Gedurfd Verzamelen. Van Chagall tot Mondriaan voor het eerst een reconstructie van hun verrassende collecties.

In een tijd dat de meeste verzamelaars op veilig speelden en inzetten op gevestigde namen, hadden Van Wezel (1856-1921), Beffie (1880-1950) en Slijper (1884-1971) het lef en de visie om betrekkelijk onbekende kunstenaars te steunen. De rol van de drie ging soms verder dan die van kunstminnend liefhebber. Niet alleen raakten zij bevriend met artiesten en stimuleerden hen, maar zij voorzagen sommigen ook, al dan niet door aankopen, in hun levensonderhoud.

Van Wezel, die vooral interesse had voor Amsterdamse impressionisten als Breitner en Isaac Israels, was bijvoorbeeld voor Eduard Karsen en Willem Witsen een echte weldoener. Diamantair Beffie, die naar internationale maatstaven een ongekend belangrijke collectie bezat met onder meer Chagall, Kandinsky, Jawlensky, Klee, Gestel en Sluijters, stelde op zijn beurt de Fransman Le Fauconnier in staat tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland door te werken. En verzamelaar Slijper kocht vanaf het begin werk van zijn goede vriend Piet Mondriaan.

De collectie Van Wezel bleef intact door een legaat aan het Rijksmuseum. Ook Slijpers' omvangrijke verzameling bleef in Nederland bijeen doordat hij deze legateerde aan het Gemeentemuseum Den Haag. De collectie Beffie echter viel uiteen. Dankzij particuliere documenten kon zijn verzameling worden gereconstrueerd en opgespoord in prominente musea wereldwijd, die de belangwekkende stukken voor deze expositie beschikbaar stellen.

Een team van experts onderzoekt voor de tentoonstelling voor het eerst de plaats die kunst innam binnen de gegoede joodse burgerij in Amsterdam in de periode 1885-1940. De resultaten van het onderzoek worden samengebracht in een rijk geïllustreerde catalogus. Naast de publicatie brengt een introductiefilm deze veelzijdige tentoonstelling verder tot leven.

Voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Afdeling Marketing & Communicatie
T (020) 5 310 370
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl