Foto: Bert Nienhuis  1 december 2008

overzichtstentoonstelling

Van 22 december 2008 t/m 5 april 2009 presenteert het Joods Historisch Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Bert Nienhuis. Te zien zijn portretten en reportages die Nienhuis maakte in de periode 1972-2008, veelal in opdracht van het weekblad Vrij Nederland. Deze bijzondere fototentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Bert Nienhuis.

Fotograaf Bert Nienhuis (1944) heeft sinds de jaren zeventig een indrukwekkend fotografisch oeuvre opgebouwd, waarin portretten en sociale reportages een centrale plaats innemen. Voor het weekblad Vrij Nederland maakt hij sinds 1975 talloze portretten van vele bekende Nederlanders en internationale beroemdheden. Zijn portrettenarchief is dan ook een tijdsdocument van onschatbare waarde. Zijn ongedwongen en open stijl en zijn oog voor sprekende details maken Nienhuis als portretfotograaf zeer geliefd.

De veelzijdigheid van Nienhuis' talent en zijn sociale betrokkenheid komen tot uiting in de reportages waarmee Nienhuis in de jaren zeventig en tachtig furore maakte in de beroemde bijlagen van Vrij Nederland. Als sociaal-geëngageerd fotograaf legde hij maatschappelijke veranderingen in Nederland vast, met vernieuwende reportages over werkloosheid, immigratie en het leven in volksbuurten. In opdracht van het Joods Historisch Museum fotografeerde hij in de jaren tachtig het joodse leven in Nederland.

Een korte film over Bert Nienhuis van documentairemakers Thomas Doebele en Maarten Schmidt zal ook te zien zijn op de tentoonstelling en wordt begin 2009 uitgezonden door de Joodse Omroep. De productie van de film was in handen van René Mendel van Interakt.

Bij Uitgeverij Atlas verschijnt tegelijkertijd met de tentoonstelling onder dezelfde titel een boek over de fotografie van Nienhuis, ingeleid door Gerard van Westerloo en Mariette Haveman en ontworpen door Victor Levie.

KIjk voor meer informatie over deze tentoonstelling en Bert Nienhuis op: www.jhm.nl/bertnienhuis

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling marketing & communicatie.
T 020-5310370
E communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl