Foto’s Robert Capa en Eva Besnyö in vernieuwde JHM  1 februari 2007

23 februari t/m 20 mei 2007

Op 23 februari a.s., als de vernieuwing van het Joods Historisch Museum is voltooid, opent op de begane grond van de Nieuwe Synagoge een overzichtstentoonstelling van het werk van de legendarische oorlogsfotograaf Robert Capa. Daarnaast zijn in het nieuwe Prentenkabinet onbekende en nooit gepubliceerde foto's van Eva Besnyö te zien. Capa en Besnyö, twee grote fotografische vernieuwers en beiden van Hongaars-joodse afkomst, woonden als kind in dezelfde straat in Boedapest en waren levenslang bevriend. Het is voor het eerst dat hun foto's gelijktijdig worden getoond.

Robert Capa. Retrospectief
Deze tentoonstelling geeft een breed overzicht van het werk van Robert Capa (1913-1954), grondlegger van de moderne fotojournalistiek. Zijn foto's van de Spaanse Burgeroorlog en D-Day staan in ieders geheugen gegrift en hebben ons beeld van de twintigste-eeuwse geschiedenis bepaald. Capa werd door belangrijke fototijdschriften uitgezonden naar alle grote militaire conflicten van zijn tijd. In 1938 riep de Britse Picture Post hem uit tot 'the greatest war photographer in the world'. Capa fotografeerde gevechtsacties aan de frontlinies, maar had ook een scherp oog voor de verwoestende invloed van oorlog op het leven van gewone mensen. Hij zag zijn fotografie vooral als wapen tegen onrecht en onderdrukking. Zijn grootste wens was 'een werkloos oorlogsfotograaf te worden'.

De tentoonstelling bevat onder andere twee nooit getoonde reportages die Capa in Nederland maakte: van een door de oorlog zwaar getroffen Amsterdams gezin in 1945 en van de koninklijke familie in 1951. Ook toont het JHM de documentaire Robert Capa: In Love and War (2003, Anne Makepeace) en een interview met Eva Besnyö over Robert Capa. Magnum Photos stelde de expositie samen.

Eva Besnyö. Onbekende foto's
Aan het werk van Eva Besnyö (1910-2003) zijn talrijke publicaties en exposities gewijd. Toch werden na haar dood nog vele onbekende, nooit gepubliceerde foto's in haar archief gevonden. De expositie in het JHM bevat een selectie van deze foto's, die de reputatie van Eva Besnyö als een van de grootste fotografen van Nederland opnieuw bevestigt. Te zien is onder andere werk uit haar vroege Hongaarse periode, portretten uit de jaren dertig gemaakt in Berlijn en Amsterdam, foto's van de wederopbouw van Nederland en een reeks portretten uit de jaren veertig en vijftig van Nederlandse kunstenaars, schrijvers en acteurs (o.a. Mary Dresselhuys, Leo Vroman en Otto Treumann). Voor het eerst worden ook kleurenfoto's van Besnyö tentoongesteld. De tentoonstelling is samengesteld door het Maria Austria Instituut en Uitgeverij Voetnoot, waar tevens de begeleidende publicatie Eva Besnyö verschijnt.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl