De ‘joodse’ Rembrandt  4 oktober 2006

Van 10 november 2006 tot en met 4 februari 2007 is in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling De 'joodse' Rembrandt te zien. In deze expositie wordt de romantische mythe ontrafeld die in de afgelopen eeuwen is ontstaan over Rembrandt en zijn speciale band met joden. Uit de hele wereld worden schilderijen bij elkaar gebracht die een belangrijke rol in deze mythevorming hebben gespeeld. De tentoonstelling vormt het slotakkoord van het landelijke programma van Rembrandt 400.

De mythe van de joodse Rembrandt is vanaf de achttiende eeuw door verschillende factoren opgebouwd. Zo zou de schilder bevriend zijn geweest met de filosoof Spinoza en rabbijn Menasse ben Israël. Daarnaast zag men in zijn schilderijen soms sporen van joodse mystiek (kabbala) en verwijzingen naar het jodendom. En de mensen uit Rembrandts dagelijkse omgeving, de Amsterdamse jodenbuurt, zouden zijn inspiratiebron zijn geweest voor vele tekeningen en portretten. Portretten van mannen met baarden en hoofddeksels kregen titels als Rabbi met platte hoed en Poolse jood.

Bij al deze gegevens hebben onderzoekers steeds vaker vraagtekens gezet. Gevolg is dat van de tientallen schilderijen van Rembrandt die vroeger joodse titels hadden, nu nog maar van enkele werken zeker is dat het om joden of joodse onderwerpen gaat. Zelfs zijn beroemde schilderij Het joodse bruidje is onderwerp van discussie geworden: was het wel echt een joods liefdespaar?

Het JHM zet met de tentoonstelling De 'joodse' Rembrandt feit en fictie naast elkaar. In een multimediale setting zijn onder andere de imposante Mozes en de Tafelen der Wet en het portret van Dr. Ephraïm Bueno te zien naast het boek Piedra Gloriosa met ingebonden Rembrandt-etsen. Naast schilderijen en etsen van de meester zelf bevat de expositie ook werk van navolgers of leerlingen van Rembrandt. Omringd door beeld- en geluidsfragmenten, opinies van deskundigen en animaties van de 17e-eeuwse jodenbuurt, gaat de bezoeker zelf op zoek naar de waarheid over de 'joodse' Rembrandt.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl