Charlotte Salomon. Werk in uitvoering  15 juni 2007

Van 15 juni tot en met 16 september 2007 is in het Prentenkabinet van het Joods Historisch Museum Charlotte Salomon. Werk in uitvoering te zien. Hierin worden losse schetsen en geschilderde voorstudies van de gouaches uit Charlotte Salomons kunstwerk Leven? of Theater? getoond. Veel van de werken in deze expositie zijn nooit eerder tentoongesteld en gepubliceerd.

Charlotte Salomon schilderde tussen 1940 en 1942 haar levensverhaal op maar liefst 1325 bladen. Bijna achthonderd hiervan nummerde ze en voorzag ze van tekst- en muziekfragmenten. Deze serie vormt Leven? of Theater?. Honderden ongenummerde bladen behoren dus niet tot de 'officiële' reeks en zijn vrijwel onbekend. Sommige zijn keurig uitgewerkte schilderingen, waarvan niet helemaal zeker is of Salomon ze in Leven? of Theater? had willen opnemen. Over andere gouaches is geen twijfel mogelijk dat de kunstenares ze had 'afgekeurd': hierbij heeft ze strookjes papier over monden, handen en ogen van de afgebeelde figuren geplakt.

In de tentoonstelling Werk in uitvoering toont het JHM ruim honderd schilderingen die niet tot Leven? of Theater? behoren. Het onbekende werk geeft een kijkje achter de schermen. Door het te vergelijken met de genummerde serie geeft het inzicht in Charlottes werkwijze en stijl. Te zien is bijvoorbeeld hoe ze experimenteerde met kleurgebruik en met compositie, onder andere bij de poses van de afgebeelde figuren en de plaatsing van teksten in de afbeelding.

In de expositie is ook een bijzondere aanwinst te zien: de reeds lang vermiste tekening van Grossmama die Charlotte Salomon in Zuid-Frankrijk maakte. Dit treffende portret van haar grootmoeder slapend in haar stoel is voor het laatst getoond op de eerste tentoonstelling van Charlottes werk in het Amsterdamse Museum Fodor in 1961.

Tegelijkertijd met Charlotte Salomon. Werk in Uitvoering is in het JHM de tentoonstelling Sarah Bernhardt: de Kunst van het Grote Drama te zien, over de grote Franse actrice en eerste internationale superster Sarah Bernhardt (1844-1923).

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
F 020-5310311
E communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl