Art of the State  27 juni 2008

Hedendaagse fotografie en videokunst uit Israël

Het Joods Historisch Museum presenteert van 27 juni tot en met 30 november 2008 de expositie Art of the State met foto's en video's van zestien kunstenaars uit Israël. Zij geven met hun werk een reflectie op hun land: op de gemeenschap waarin ze leven, op de talrijke culturele en religieuze verschillen tussen de bevolkingsgroepen en op de politieke situatie. Sommige kunstenaars zijn kritisch, anderen geven uiting aan hun dromen en hoop. De deelnemende kunstenaars exposeren regelmatig in internationale musea en galeries.

De tentoonstelling vindt plaats in het jaar waarin de staat Israël zestig jaar bestaat. Sinds zijn relatief korte bestaan heeft het land te maken gehad met veel gebeurtenissen, die grote impact hebben op de maatschappij. Naast de immigratie van joden vanuit de hele wereld en oorlogen met buurlanden, is er de spanning tussen de Israëli's en de Palestijnen. Israëli's uiten zich voortdurend over de sociale en politieke situatie in hun land. Daarover gaat deze expositie, waarin de kunstenaars met foto's en video's hun persoonlijke visie geven op Israël. Soms doen ze dat indringend en confronterend, soms juist poëtisch en impliciet.

Lifeguard Towers van Guy Raz (1964) bijvoorbeeld is een fotoserie van het strand in Tel Aviv en in Gaza. Op beide plekken zijn zand, zee, horizon en zelfs de wachttorens hetzelfde. Maar ook is aan beide zijden de nood om levens te redden gelijk. De werken van Adi Nes (1966) zijn poëtisch en soms geïnspireerd op bijbelse taferelen. Zijn foto Abraham & Isaac becommentarieert de sociale ongelijkheid in Israël. Pavel Wolberg (1966) maakt meer journalistieke foto's, zoals van de interactie tussen Israëlische soldaten en Palestijnen.

Videokunst is er onder andere van Yael Bartana (1970). Haar film A Declaration toont een man die naar een rots in zee roeit, waar hij de Israëlische vlag vervangt door een jonge olijfboom als symbool voor vrede. En Dana Levy (1973) maakte het prachtige The Dreamers waarin ze Israëli's en Palestijnen laat vertellen over hun dromen. Ze geeft het woord aan kinderen, jongeren, gevangenen en dichters, omdat juist zij een essentiële en symbolische behoefte hebben aan dromen.

Art of the State bevat verder foto's en video's van Larry Abramson, Boaz Arad, Barry Frydlender, Amit Goren, Nir Hod, Gaston Ickowicz, Erez Israeli, Miki Kratsman, Sigalit Landau, Michal Rovner en Doron Solomons. Een aantal werken is te zien geweest op de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie.
T 020-5310370
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl