Zilverdepot

Zilverdepot in de Portugese Synagoge. Foto: Peter Lange, collectie JHMVanaf de oprichting van de eerste joodse gemeenten aan het begin van de 17e eeuw heeft de Portugees-joodse gemeenschap in Amsterdam de taak op zich genomen om de Tora en de eredienst te verfraaien. Diverse zilversmeden kregen de opdracht tot het vervaardigen van zilveren en vergulden ceremoniële objecten. Denk aan siertorens en kronen om op de Torarollen te plaatsen, zilveren handwijzers voor de tekst van de Tora, schalen en kannen voor de handenwassing van de kohaniem, wijnbekers voor de kiddoesj, lampen voor het aansteken van de lichtjes tijdens chanoeka en vele andere fraaie objecten.

Vandaag de dag bestaat de unieke collectie ceremonieel zilver van de Portugese Synagoge uit ruim 130 objecten die vier eeuwen Portugees-joods ceremonieel erfgoed weerspiegelen. Onder de vele objecten die bewonderd kunnen worden bevindt zich een waar pronkstuk uit 1694, een grote vergulde schaal voor de handenwassing met een driedimensionale voorstelling van het bezoek van de koningin van Sheba aan koning Salomo.

Zilveren kruidenbusje met voorstellingen van joodse rituelen uit 1711-1712.Veel kleiner van formaat, maar even bijzonder, is een zilveren kruidenbusje dat in 1711/1712 door Elias Gabay Henriques werd geschonken. Hierop worden de vijf zintuigen verbeeld via voorstellingen van joodse rituelen, een niet ongebruikelijke combinatie in de Portugees-joodse cultuur.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl