Esnoga en bijgebouwen

Esnoga

Alle elementen van de Esnoga en de bijgebouwen met een monumentaal karakter zijn hersteld en gerestaureerd, onbeduidende toevoegingen en vertimmeringen zijn verwijderd. Het resultaat is een voor publiek toegankelijk 17e-eeuws complex met een hofje, 'de plaats', genoemd en de Esnoga zelf, die met het sinds de ingebruikname onveranderde interieur de 17e-eeuwse tijdgeest ademt. Intimiderend in zijn omvang, sereen door de rust, magisch in zijn functie en ontzagwekkend en emotioneel door zijn geschiedenis; niemand verlaat de synagoge onaangedaan.

Het hoofdgebouw heeft een hoogwaardige restauratie ondergaan voor wat betreft de gevels, de daken, de gietijzeren ramen en de zandsteen ornamenten. Ook zijn herstellingen aan de kap uitgevoerd. Door de monumentale hoofdpoort komt men het complex binnen.  De bezoeker krijgt al vanaf het Mr. Visserplein zicht op het 17e-eeuwse binnenplein en kijkt recht op de hoofdingang van de Esnoga. Een multifunctionele ontvangstruimte vormt het begin van het bezoek aan het complex. Van daaruit kan alles met een audiotour ondersteund met een educatief programma, worden bezocht en kan ieder op zijn of haar niveau informatie krijgen.

Bijgebouwen

De bezoeker kan daarna de bijgebouwen gaan ontdekken. Deze hadden door de eeuwen heen veel functies in het dagelijkse en religieuze leven van de Portugees joodse gemeenschap. De bijgebouwen zijn zoveel mogelijk op oorspronkelijke wijze ingericht met het meubilair en overig erfgoed dat deze gemeente al die eeuwen heeft bewaard. Te bezoeken zijn het historische Secretariaat en Archief van de gemeente, de Mahamad (bestuurskamer), het in 1959 tot wintersynagoge verbouwde auditorium van het seminarium, het kantoor van de rabbijn (het Rabbinaat), de rituele lijkwassingsruimte, de handenwasplaats, de kaarsenkamer en de loofhut/cabana. In ieder van deze ruimtes zijn exposities ingericht die ingaan op de verschillende historische en actuele aspecten van het joodse leven vanuit Portugees-joods perspectief. Ook het Mikwe/rituele bad, de koosjere keukens en bibliotheek Ets Haim zijn door speciale voorzieningen te bekijken.

Ets Haim

De oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld bevindt zich in dit complex: Ets Haim. Vanaf de binnenplaats is het mogelijk een blik te werpen op het bijzondere interieur van deze unieke bilbliotheek. Onderzoekers en wetenschappers kunnen de bibliotheek op afspraak bezoeken. De prachtige  handschriften en oude drukken uit de bibliotheek zijn in de ondergrondse schatkamers te bewonderen. 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl