Sefardisch Spanje

Achtdaagse reis naar Madrid, Toledo, Cordoba, Granada, Sevilla en Salamanca

Achtdaagse reis naar Madrid, Toledo, Cordoba, Granada, Sevilla en Salamanca met Edward van Voolen, conservator van het JHM, gastconservator 'Jodendom. Een wereld vol verhalen'.

Datum: 6 t/m 13 juni 2012

Prijs: vanaf € 1355,- per persoon
. Vrienden van het JHM ontvangen 5% korting op de reissom.

De joodse cultuur in Nederland stamt deels van Sefardische joden uit Portugal en Spanje. De Spaanse joodse gemeenschap was bijzonder groot en bloeiend in de Moorse periode. Tussen 711 en de twaalfde eeuw beleefde de gemeenschap een Gouden Tijdperk met een explosieve ontwikkeling van wetenschap, ambachten en cultuur. De sporen hiervan zijn nog steeds tastbaar in het zuiden van Spanje.

De Sefardische joden hebben enorm bijgedragen aan het verspreiden van belangrijke wetenschappelijke werken. Het vertalen van deze werken uit het Arabisch en Hebreeuws in het Latijn, vormde mede het fundament voor de Renaissance in heel Europa. Vele werken van de Sefardische astronomen, artsen en filosofen, zoals Fons Vitae van Ibn Gabirol, waren beroemd buiten Spanje.

Na vervolgingen in de dertiende en veertiende eeuw werden de joden in 1492 uit Spanje verdreven door Ferdinand en Isabella, de Katholieke Koningen. Zo raakten de Sefardische joden verspreid over Europa.

Tijdens de reis volgen wij de opkomst en ondergang van de Sefardim in de middeleeuwen, evenals we een glimp opvangen van de joodse cultuur in hedendaags Spanje.

Download hier het aanmeldingsformulier.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl