Oezbekistan: Een op de Zijderoute niet verloren stam

Twaalfdaagse reis naar Tasjkent, Samarkand, Boechara en Chiva

Twaalfdaagse reis naar Oezbekistan in de voetsporen van de oriëntaalse joden onder begeleiding van Annemarie Aardewerk, gespecialiseerd in joodse culturele reizen.

Datum: 16 t/m 27 oktober 2012
Prijs:
vanaf € 1675,- per persoon. Vrienden van het JHM ontvangen 5% korting op de reissom.

Na het veroveren van Israël door Perzië, rond 520 v. Chr., begon een ballingschap die de joden via het Babylonische rijk tot aan de Zijderoute dreef. De afstammelingen van de Perzische Joden, de 'oriëntaalse' of 'Boechaarse' joden, leefden eeuwenlang in Centraal-Azië te midden van andere volkeren, zowel islamitische als christelijke. Het oriëntaalse judaïsme leende gebruiken, riten en muziek van de locale culturen.

In de twaalfde eeuw, toen Centraal-Azië een belangrijk centrum van kunst en wetenschap was, bloeide het jodendom. In Samarkand woonden 30.000 joden; vrijwel de gehele handel van Boechara was in joodse handen. Tijdens het Russisch protectoraat van Centraal-Azië in de negentiende eeuw kwam een stroom emigranten naar Jerets Israël op gang; gedurende de hele, turbulente twaalfde eeuw zijn nog meer joden vertrokken en verspreid geraakt over de hele wereld. Zo is de kleindochter van de Boechaarse juwelier Shlomo Moussaieff, Dorrit Moussaieff, First Lady van IJsland geworden. Toch blijft de joodse cultuur voortbestaan in Oezbekistan.

Tijdens deze reis naar Tasjkent, Samarkand, Boechara en Chiva ontdekken wij naast de bekende monumenten van de Zijderoute (die zeker niet ontbreken) wijken met synagogen en jesjive, joodse culturele centra en begraafplaatsen, kranten en kunstenaars. Een culturele mengelmoes, kleurrijk als een oosterse tegel, waarin oude tradities van Sefardische Boechaarse joden en asjkenazim een nieuwe impuls krijgen van de uit Amerika overgewaaide chabad-beweging.

Boek nu deze reis! Download hier het aanmeldingsformulier.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl