Unieke collectie van fotograaf Roman Vishniac in het JHM  1 april 2014

Zionistische jongeren bouwen een school en een smederij en brengen geleerde bouwtechnieken in praktijk, Werkdorp Nieuwesluis, Wieringermeer], 1939. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Op 4 april opent de grote overzichtstentoonstelling met nooit eerder getoond werk van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Roman Vishniac in het JHM. Vishniac was tot nu toe vooral bekend door zijn vooroorlogse foto's van Oost-Europese joden.  Enkele beelden werden onder anderen gebruikt in de film Schindler's List van Steven Spielberg. 

De overzichtstentoonstelling, samengesteld door het International Center of Photography (ICP) in New York, en in het bijzonder conservator Maya Benton, omvat recent ontdekte vintage afdrukken, filmbeelden, persoonlijke correspondentie en foto's die voor het eerst zijn afgedrukt van onlangs gedigitaliseerde negatieven.  Zijn werk omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi's in de jaren dertig, joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig tot het verwoeste Berlijn in 1947.

De vertoning van het werk van Vishniac werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vishniacs dochter Mara Kohn Vishniac - die ook heeft gezorgd voor de oprichting van het Roman Vishniac Archive bij ICP - en dankzij the Andrew and Marina Lewin Family Foundation, Estanne and Martin Fawer, The David Berg Foundation, Righteous Persons Foundation, National Endowment for the Arts, Olitsky Family Foundation, the ICP Exhibitions Committee, James and Meryl Tisch, Koret Foundation, en anonieme gevers.

Meer informatie over de tentoonstelling Roman Vishniac (re)discovered

Speel het MuseumspelEvenementen 

In het kader van de tentoonstelling worden een aantal evenementen georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld Close Looking - een gallery discussion met Leo Divental -, een lezing door conservator Maya Benton en de themadag rondom de Joint Distribution Committee. In het JHM Kindermuseum vinden ook een aantal workshops plaats genaamd Ik zie ik zie wat jij niet ziet... waarbij kinderen worden uitgedaagd om bewuster naar bepaalde foto's van Vishniac te kijken.

De evenementen in het kader van Roman Vishniac (re)discovered worden onderaan de tentoonstellingspagina genoemd. 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl