Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen  25 maart 2014

Open Joodse Huizen 2014 in acht Nederlandse steden

Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen Op 3/4/5 mei organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met tal van lokale partners in acht Nederlandse steden het bijzondere project Open Joodse Huizen. In de huizen waar voor en tijdens de oorlog joodse mannen, vrouwen en kinderen woonden of verbleven en vanwaar velen werden afgevoerd, staan nu, bijna zeventig jaar later, hun levens weer centraal.  Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen over het vooroorlogse joodse leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Er zijn verhalen over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. Bezoekers zijn vrij om te komen luisteren en een bijdrage te leveren.

Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, voorziet in de behoefte van veel bewoners en buurtgenoten die geïnteresseerd zijn in de vooroorlogse joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er bleek een grote vraag te zijn naar deze nieuwe manier van herdenken. In 2013 werd het project uitgebreid naar zes steden en in 2014 vindt Open Joodse Huizen plaats in acht steden: Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden, Tilburg en Elburg.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en namen die vermeld staan op de Community Joods Monument. De rijke, gevarieerde programma's in de deelnemende steden staan op de vernieuwde website OpenJoodseHuizen.nl.

Open Joodse Huizen 2014 in acht Nederlandse stedenIn Amsterdam vindt Open Joodse Huizen plaats in een dubbelprogramma met Huizen van Verzet van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Onderdeel van het programma is o.a. Brink 45 in Betondorp, met het verhaal van Herbert Sarfatij over zijn jeugd. In Betondorp waren veel joden betrokken bij verzetswerk. Zo vertelt Sander Hartog over de verzetsdaden van zijn grootouders. Aart Janszen spreekt over zijn vader Laurens Janszen die als hier onderwijzer in 1941 weigerde joodse leerlingen aan te geven.

In Rotterdam neemt Deborah Lipschits in de Agniesestraat 59b de bezoeker verhalend mee in het boek van haar vader Isaac Lipschits Onbestelbaar, waarin hij vertelt over het leven van voor en tijdens de oorlog, onder andere op dit Rotterdamse adres. In Haarlem haalt Jack Eljon op zijn voormalige onderduikadres aan de Roerdompstraat 11 herinneringen op over deze periode. Hij vertelt hoe hij door de buren, NSB'ers, is gered tijdens een huiszoeking. En zo zijn er nog vele andere verhalen die verteld worden in Open Joodse Huizen, in deze steden en in Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Tilburg en Elburg.

Het volledige programma staat op OpenJoodseHuizen.nl. Volg Open Joodse Huizen ook op Twitter en Facebook!

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl