Vaarwel/last Words  18 november 2013

Update: Het project is gerealiseerd dankzij de steun van 24 donateurs op voordekunst.nl. De projectie op de Hollandsche Schouwburg was te zien tijdens Amsterdam Light Festival 2013.

Het Joods Cultureel Kwartier doet mee met het Amsterdam Light Festival met de Portugese Synagoge, het JHM en de Hollandsche Schouwburg. Voor het project van de Hollandsche Schouwburg hebben we jullie steun hard nodig. Help kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes om hun projectie van woorden op de Hollandsche schouwburg te realiseren. 

Vaarwel/last Words

De Hollandsche Schouwburg werd in de oorlogsjaren gebruikt als verzamelplaats voor joodse mannen, vrouwen en kinderen voordat ze naar concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. De montere, lieve en soms hoopvolle briefjes aan familie of vrienden die ze vanuit de Schouwburg wisten te verzenden, vormen een schril contrast met de verschrikkelijke en hopeloze situatie waarin de schrijvers zich bevonden. Deze briefjes, vaak de laatste bewaard gebleven woorden van de afzender, vragen bijvoorbeeld of de ontvanger een muts of toiletpapier wil sturen of voorlopig voor de honden wil zorgen. 
 
Tijdens het Amsterdam Light Festival worden de handgeschreven of getypte briefjes en foto's van de schrijvers uit de collectie van het Joods Historisch Museum digitaal bewerkt om ze over de hele gevel van de Hollandsche Schouwburg te projecteren. Woorden die illustreren wat zich in het hart van Amsterdam afspeelde tijdens de oorlogsjaren. De honderd duizenden bezoekers, veelal toeristen en mensen van buiten Amsterdam, leren op deze manier de geschiedenis achter de schouwburg zonder gechoqueerd of de les gelezen te worden.

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl