Koken voor de majesteit  16 april 2013

AT5 op bezoek in de Portugese Synagoge (video)

AT5 kokenvoordemajesteit2AT5 kwam maandagochtend 15 april 2013 op bezoek in de Portugese Synagoge. Na het bekijken van de Oranje opstelling in de schatkamers, werden in de keuken van de synagoge heerlijke viskoekjes gemaakt. Het recept van deze hartige koekjes hebben wij aangeleverd aan de makers van 'Koken voor de majesteit'. 

Koken voor de majesteit
Het kookboek is speciaal gemaakt voor onze koningin Beatrix door (bekende) Amsterdammers die haar willen bedanken. De mensen die in het kookboek hebben een verbinding met Amsterdam. Veel (bekende)Amsterdammers doen mee, onder meer Willeke Alberti, Joop Braakhekke, Taarten van Abel, Amstel Hotel tot aan Youp van 't Hek en Koninklijk Patisserie Holtkamp, Krasnapolsky, Nationaal Ballet, bouwvakkers van de Noord/Zuidlijn en veel "gewone Amsterdammers.


Bekijk de reportage van AT5 In de stad:


Ons recept Viskoekjes

Voor het kookboek heeft het Joods Cultureel Kwartier het recept voor Viskoekjes aangeleverd.

VISKOEKJES ( ca. 30 stuks)

750 gr kabeljauwfilet
4 kruimige aardappels
1 ei
2.5. beschuit (of paneermeel of met pesach, matzemeel)
1 grote, opgebakken geraspte ui
fijngehakte peterselie
zout, peper

Vis en aardappelen koken en daarna goed fijn maken. De ui raspen en bakken. Enigzins afkoelen en dan alle ingrediënten, inclusief het ei, goed met elkaar mengen (bij voorkeur met de hand). De beschuit/paneermeel, of met Pesach de matzemeel, toevoegen (het deeg mag niet te droog worden maar mag ook niet te klef zijn), tenslotte de peterselie en als laatste op smaak brengen met zout en peper. Deeg laten afkoelen. Van het deeg een klein balletje makken ter grootte van een pingpong bal en dan platdrukken zodat er een koekje ontstaat van ca. 1 cm. dik. De koekjes bakken in 1/3 boter en 2/3 olie, ze zijn gaar als ze lichtbruin zijn. En daarna, Koninklijk Smullen! De viskoekjes serveren met Rode Chrein, een pittig mengsel van mierikswortel en rode biet.

Meer joods smullen? Kom naar onze tentoonstelling Lekker Joods.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl