Nieuwe aanwinst: The Fragmented TaLIT van Joseph Semah  1 november 2012

Ter gelegenheid van de lancering van het Joods Cultureel Kwartier

Joseph Semah, The Fragmanted TaLIT, 1999. KaDeSh (draag de KiDUSh voor), UreChATz (was de handen), KaRPaS (eet wat groente), YaChaTz (breek de, MaTzaH middendoor en berg een helft ervan op voor de AFIKOMaN), MaGiD, (vertel het PeSaCh verhaal opnieuw), RaChaTz (was de handen voor de, maaltijd), MoTzI-MaTzaH (aparte zegening voor de MaTzaH), MaROR (eet het, bittere kruid), KoReCh (eet het bittere kruid samen met de MaTzaH), ShuLChaN, OReCh (dien het feestmaal op), TzaFuN (eet AFIKOMaN), BaReCH (zeg dank na, de maaltijd), HaLeL (drag de Halel voor), NiRTzaH (besluit de seider).Op 23 oktober 2012 onthulde Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander het kunstwerk The Fragmented TaLIT van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Joseph Semah, ter gelegenheid van de lancering van het Joods Cultureel Kwartier. De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij steun van de BankGiro Loterij en het Prof. dr. Herman Musaph Fonds.

Joseph Semah (Bagdad, 1948) leeft sinds 1980 in Amsterdam en exposeert regelmatig met zijn kunstwerken en installaties in binnen- en buitenland. Met zijn werk doet Semah een beroep op ieder mens om steeds te onderzoeken wat er impliciet en expliciet verborgen zou kunnen liggen in een tekst of beeld. Dat doen de locaties van het Joods Cultureel Kwartier ook, ieder op zijn eigen manier, om zo een bron van inspiratie te zijn voor jong en oud, joods en niet joods, lokaal, nationaal en internationaal.

The Fragmented TaLIT, 1999
De zwarte strepen in The Fragmented TaLIT verwijzen naar de strepen op de 'talliet' (gebedsmantel), die religieuze joden dragen tijdens het ochtendgebed. De witte draden refereren aan de 'tsietsiet', de kwasten aan de vier hoeken van het kleed. Die 'tsietsiet' verwijzen naar de 613 voorschriften van het  jodendom: 'zien leidt tot gedenken, gedenken tot doen' (ook het motto van het Joods Historisch Museum). Als je de gebedskwasten ziet, word je herinnerd aan de opdrachten die je als jood in het leven zou moeten vervullen om een betere wereld tot stand te brengen.

Beeldend kunstenaar Joseph Semah verwijst met de veertien delen van zijn installatie The Fragmented TaLIT naar de veertien delen waaruit de rituele viering van Pesach bestaat: de seidermaaltijd met verhalen en liederen. Pesach (joods Pasen) viert de herinnering aan de uittocht uit Egypte en heeft als thema de weg van slavernij naar bevrijding. De bevrijding van het joodse volk uit het Egypte van de Bijbelse farao is de voorbode voor universele vrijheid, voor de hele mensheid dus.

The Fragmented TaLIT is nu te zien in het Kenniscentrum.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl