Jaap van Velzen ontvangt Zilveren Anjer  17 juni 2014

Op 17 juni kende het Prins Bernhard Cultuurfonds een Zilveren Anjer toe aan Jaap van Velzen. De onderscheiding werd uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Jaap van Velzen (Amsterdam, 1931) uit Diemen heeft de Zilveren Anjer gekregen vanwege zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse joodse leven in Nederland.

Het Joods Historisch Museum heeft in het verleden de collectie van Van Velzen verworven. De objecten, die het verdwenen joodse leven van voor de oorlog tonen, maken deel uit van de permanente en tijdelijke tentoonstellingen in het museum. Voor het museum is deze collectie een belangrijke aanvulling op het gebied de geschiedenis van het joodse proletariaat.

Jaap van Velzen (1931) groeide op in de Amsterdamse Jodenbreestraat, het hart van de oude jodenbuurt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er een einde aan deze vertrouwde wereld. Na de oorlog werd hij handelaar in oude metalen. Dertig jaar geleden begon Van Velzen zijn verzameling, die hij opbouwde vanuit zijn eigen achtergrond en interesses. Zodoende richtte hij zich op 'het leven van de gewone man'. Alledaagse objecten worden meestal niet bewaard en waren dus moeilijk te vinden. Hij kreeg een dagtaak aan zijn verzameling, die gaandeweg zijn passie werd. Met zijn bijzondere collectie hoopte Van Velzen tegelijkertijd af te rekenen met een hardnekkig vooroordeel dat hij na de oorlog steeds tegenkwam, namelijk dat alle joden rijk zouden zijn geweest.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Albert Groot uit Sittard en Hans Noordmans († 01-2014) uit Sneek ontvangen vandaag ook de onderscheiding.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl