Teruska Bollen herkent zichzelf op foto Philip Mechanicus  4 juni 2013

scootermeisje 3Teruska Bollen ontdekte zichzelf in de tentoonstelling Philip Mechanicus. Fotograaf: "Het meisje op de foto, dat ben ik."

Afgelopen weekend stond de foto in de 'Gevonden foto' rubriek van het Parool. Het meisje dat een waterijsje at terwijl ze onderuit gezakt tegen een geparkeerde scooter aanleunde is Teruska Bollen. Mechanicus zette haar op een warme zomerdag op de foto. Teruska meldde zich vorige week bij de conservator van de tentoonstelling.

Uit haar verhaal blijkt dat de foto niet rond 1960 is gemaakt op het Waterlooplein, maar waarschijnlijk in 1966 of 1967. Teruska weet nog precies waar: Bij de kruising van de korte Nieuwendijk en de Prins Hendrikkade, waar de Haarlemmersluis ligt.

Het JHM is nieuwsgiering naar meer verhalen die achter de foto's schuilgaan. Wij horen het graag als u één van de straatkinderen kent of als u uzelf herkent op een foto. Meldt het bij Bernadette van Woerkom, conservator fotografie van het JHM. E-mail naar: bernadette@jhm.nl.

Reünie
Op 13 oktober organiseert het Joods Historisch Museum (JHM) een reünie voor de 'straatkinderen' die de Amsterdamse fotograaf Philip Mechanicus rond 1960 fotografeerde in de Waterloopleinbuurt. Wilt u aanwezig zijn op de reünie? Meldt u aan via evenementen@jhm.nl.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl