Feestelijke Open Dag Portugese Synagoge  24 maart 2013

Tijdens Open Monumentendag

De grootscheepse restauratie en herinrichting van de bijgebouwen van de Portugese Synagoge is voltooid. Voor het eerst zijn alle ruimtes toegankelijk voor het publiek. De voltooiing van de werkzaamheden wordt op 24 maart feestelijk gevierd met een open dag. Er zijn tal van activiteiten en de entree is gratis.

411N030De imposante Portugese Synagoge, de Esnoga, staat symbool voor de glorietijd die de Portugees-joodse gemeente beleefde aan het eind van de zeventiende eeuw. Bij de voltooiing van de bouw in 1675 was de synagoge de grootste ter wereld. Het unieke interieur is sindsdien volledig intact gebleven. In de bijgebouwen werden de verschillende functies van de gemeente ondergebracht, zoals de scholen en bibliotheek, het rabbinaat, rouwruimten, een archiefkamer en imposante bestuurskamer. In de afgelopen decennia zijn de synagoge en bijgebouwen in fasen gerestaureerd. Na de recente restauratie en herinrichting opent de synagoge nu feestelijk haar deuren voor het publiek.

Activiteiten
Speciaal voor deze gelegenheid zijn er tal van activiteiten georganiseerd. Zo treedt Santo Servicio - het koor van de Portugese Synagoge - op, is de nieuwe film over de Portugees-joodse gemeenschap te zien en vinden verschillende rondleidingen door Bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos en het Joods Cultureel Kwartier plaats. Een bijzondere audiotour, waarin functionarissen en leden van de Portugees-joodse gemeenschap vertellen over het leven in en om de Esnoga, is vanaf deze dag is acht talen beschikbaar.

Open Monumentendag
De feestelijke publieksopening van de Portugese Synagoge valt samen met Open Monumentendag. Op deze dag wordt stilgestaan bij het feit dat vier eeuwen geleden werd begonnen met de aanleg van de grachtengordel, de zogenaamde Derde Uitleg van Amsterdam. Naast de Portugese Synagoge nemen ook 14 andere monumenten hier aan deel, waaronder de Academie van Bouwkunst, het grachtenhuis De Granada en Huis Poppen.

Bijzonder boek
Tevens verschijnt op 24 maart een bijzonder boek: De Portugese Synagoge in Amsterdam, over de monumentale geschiedenis van dit gebouw en haar gebruikers.

Open (Monumenten) Dag Portugese Synagoge
Zondag 24 maart 2013 van 10.00-17.00 uur
Mr. Visserplein 3

Programma op deze dag:
10.00 - 16.00 uur: doorlopend film over Portugees-joodse gemeenschap
10.00 - 16.00 uur: doorlopend gidsen in Portugese Synagoge en Schatkamers
11.00 - 15.00 uur: ieder uur rondleiding bibliotheek Ets Haim, max.15 pers., inschrijving ter plaatse
11.00 - 15.00 uur: ieder uur wandeling door het Joods Cultureel Kwartier, max.15 pers., inschrijving ter plaatse
14.00 en 15.00 uur: optreden koor Santo Servicio

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl