Bijzonder Etty Hillesum-jaar van start  13 januari 2014

Etty Hillesum JHM 092N014Woensdag 15 januari is het honderd jaar geleden dat Etty Hillesum werd geboren. Zij is bekend door de dagboeken die ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Joods Historisch Museum heeft de originele geschriften in de collectie en toont een aantal van deze cahiers van 15 januari tot en met 25 april in de Hollandsche Schouwburg, samen met foto's, intieme briefjes en een van haar laatste briefkaarten. Tegelijkertijd lanceert het museum de uitgebreide themasite over Hillesums leven.

Etty Hillesum (Middelburg 1914-Auschwitz 1943) begon in 1941 met het schrijven van haar dagboek - een stapeltje eenvoudige schriftjes - waarin ze zich wilde uiten vanwege innerlijke ontwikkelingen. Naarmate de oorlog vorderde en het haar duidelijk werd dat de nazi's uit waren op de vernietiging van de joden, schreef ze ook over hele andere onderwerpen. De schriftjes werden na de oorlog gebundeld en uitgegeven. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 750.000 exemplaren van verkocht.

Zeer recentelijk heeft het Joods Historisch Museum de allerlaatste briefkaart verworven die Etty Hillesum aan haar vriendin Christine van Nooten schreef. Ze heeft deze kaart nog uit de trein kunnen gooien toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd. De kaart wordt binnenkort getoond in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal.

Gedurende het hele jaar worden er vele activiteiten rondom Etty Hillesum georganiseerd, zoals lezingen, workshops, boekpresentaties en een schrijfwedstrijd. Informatie hierover staat op 100jaarettyhillesum.nl.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl