Vernieuwing JHM  20 december 2005

De bouw in het Joods Historisch Museum is in volle gang. Het ontwerp is van UN Studio Van Berkel & Bos. Er komt een permanent kindermuseum, een geklimatiseerd prentenkabinet en een nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de joden in Nederland in de twintigste eeuw. Ook krijgt het museum een modern auditorium en een Prentenkabinet. Naar verwachting is het nieuwe JHM begin 2007 klaar. Een groot deel van het museum blijft tot die tijd gewoon open voor het publiek

Kindermuseum in de Obbene Sjoel

Voor de succesvolle kindertentoonstelling
In Mokum staat een huis, die de afgelopen vijf jaar te zien was op de galerijen van de Nieuwe Synagoge, wordt een permanent huis gebouwd in de Obbene Sjoel. Met In Mokum staat een huis won het JHM in 2002 de Prins Bernhard Cultuurfonds Museum Prijs voor het beste Kindermuseum. Het nieuwe Kindermuseum, dat drie verdiepingen en acht verschillende kamers krijgt, wordt een ontmoetingsplaats voor kinderen uit verschillende culturen.

 Ontwerpschets van het nieuwe Kindermuseum in de Obbene Sjoel. Rietbroek Oudijn Ontwerpers


Prentenkabinet onder de Nieuwe Synagoge
 

Een van de meest ingrijpende onderdelen van de verbouwing is het nieuwe geklimatiseerde Prentenkabinet in de kelder onder de Nieuwe Synagoge. Hier komt een extra ruimte van bijna 400 m2 ter beschikking. Kwetsbare werken kunnen er onder optimale condities aan de bezoeker worden getoond. Het Prentenkabinet kan worden gerealiseerd dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij. Behalve een Prentenkabinet komt er ook een gehoorzaal, o.a. voor lezingen en films.

Vernieuwing JHM

Vaste tentoonstelling in de Nieuwe Synagoge:
geschiedenis van de joden in Nederland in de twintigste eeuw

Computerweergave nieuwe tenstoonstelling over twintigste-eeuwse geschiedenis. KOSSMANN.DEJONG exhibition architects

Op de galerijen van de Nieuwe Synagoge komt de twintigste eeuw tot leven. Het JHM wil niet alleen de geschiedenis laten zien maar ook een relatie leggen met hedendaagse ontwikkelingen. Door middel van verhalen, beeldmateriaal, geluid en objecten komen historische figuren tot leven zoals vakbondsleider Henri Polak, schrijfster Etty Hillesum en kleinkunstenaar Louis Davids. Ook wordt het joodse leven vandaag de dag belicht.

Museumshop in de Nieuwe Synagoge is open
De nieuwe Museumshop bevindt zich in de Nieuwe Synagoge, strategisch gelegen bij de wisselexpositieruimte en de uitgang. De Museumshop heeft meer ruimte met een groter assortiment. Op de begane grond van de Nieuwe Synagoge is ruimte voor wisseltentoonstellingen.

Omloop met Museumcafé
De Omloop zal een ruimere behuizing bieden aan het nieuwe Museumcafé. Het café verkoopt uitsluitend koosjere producten. Op schermen kunnen de museumcollectie en andere databases worden geraadpleegd. Op die manier wordt optimaal informatie verschaft, ook wanneer de Mediatheek niet open is.

Architecten en vormgevers

Computerweergave van het Prentenkabinet in de nieuw te graven kelder onder de Nieuwe Synagoge. UN Studio Van Berkel & Bos

De architecten van de verbouwing, UN Studio Van Berkel & Bos, nemen tevens de inrichting van alle publieksruimten en het Prentenkabinet voor hun rekening. De grafische vormgeving is van MV Levievandermeer. De inrichting van de tentoonstelling Geschiedenis van de joden in Nederland in de twintigste eeuw is in handen van KOSSMANN.DEJONG exhibition architects. Het Kindermuseum wordt ontworpen door ROO Ontwerpers. 

JHM blijft tijdens de verbouwing open!
Tijdens de verbouwing blijven de Grote Synagoge en de Mediatheek open. De alom geprezen tentoonstellingen Religie en Geschiedenis van de joden in Nederland 1600-1900, die in november 2004 opengingen, blijven te bezichtigen met gratis audiotour in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Hebreeuws. Ook het groepsbezoek gaat gewoon door, met voor de schoolgroepen van het voortgezet onderwijs het nieuw ontwikkelde programma Joods?!.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl