Vernieuwde Joods Historisch Museum helemaal open  27 februari 2007

NOS Journaal (uitzending 20 februari om 20.00 uur)

AT5

Op 23 februari jl. is het geheel vernieuwde Joods Historisch Museum geopend. Dit is precies 75 jaar na de officiële opening van het museum in 1932. De vernieuwing van het JHM is voltooid met de opening van het door UNStudio ontworpen Prentenkabinet met Auditorium en de nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de joden in Nederland in de twintigste eeuw. Het JHM heeft dit belangrijke moment ingeluid met fototentoonstellingen van Robert Capa en Eva Besnyö.

Foto: Ferry André de la Porte

Foto: Ferry André de la Porte


Op de galerijen van de Nieuwe Synagoge komt de geschiedenis van de joden in Nederland in de twintigste eeuw tot leven in de moderne vormgeving van KOSSMANN.DEJONG exhibition architects. Met grote projecties op de wanden, historische filmbeelden en persoonlijke verhalen op touchscreens en een originele presentatie van typerende objecten worden de belangrijkste ontwikkelingen geschetst in drie perioden: de vooroorlogse tijd, de Tweede Wereldoorlog en de periode na de oorlog tot en met het heden.

Deze expositie is het vervolg op de opstelling op de galerijen van de Grote Synagoge, die de periode 1600-1900 beslaat. Hiermee is een wens van het JHM in vervulling gegaan om de geschiedenis van de joden vanaf hun komst in Nederland tot de huidige tijd te tonen.

Verder is het JHM nu uitgebreid met een extra ruimte onder de Nieuwe Synagoge, waar zich het Prentenkabinet en Auditorium bevinden. In het Prentenkabinet kunnen kwetsbare werken worden geëxposeerd. Het Auditorium gebruikt het JHM voor filmvertoningen en evenementen op donderdagavond en zondagmiddag. Al eerder presenteerde het JHM het nieuwe Kindermuseum, de vaste opstellingen in de Grote Synagoge, de ruimte voor wisseltentoonstellingen, het Museumcafé, de Museumshop en het nieuwe entreegebied.

De opening van het vernieuwde JHM valt samen met de datum van de officiële opening van het Joods Historisch Museum 75 jaar geleden in de Waag op de Nieuwmarkt. Op 24 februari 1932 werd deze verricht door Emanuel Boekman, Wethouder van Kunstzaken van de gemeente Amsterdam.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl