Topstuk Berckheyde in collectie JHM  12 februari 2009

Gerrit Adriaensz. Berckheyde, Gezicht op de Grote en Portugese Synagoge te Amsterdam, ca. 1680Donderdag 19 februari onthult burgemeester Job Cohen in het Joods Historisch Museum de nieuwste aanwinst van het museum, het schilderij Gezicht op de Grote en Portugese Synagoge te Amsterdam van Gerrit Adriaensz. Berckheyde. Ook wordt deze dag de beheersovereenkomst tussen het JHM en de Stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente getekend. Hiermee zijn deze twee markante gebouwen niet alleen in olieverf, maar ook in het echt met elkaar verbonden.

De Portugees-Israëlietische Gemeente heeft haar bezittingen, te weten de synagoge, de ceremoniële objecten en Bibliotheek Ets Haim enige jaren geleden overgedragen aan de CEPIG. Daarmee is er een scheiding gerealiseerd tussen de joodse gemeente enerzijds en de exploitatie van het joods-portugees cultureel erfgoed anderzijds. De bekroning van de samenwerking tussen JHM en CEPIG vindt plaats door de ondertekening van de beheersovereenkomst die tot doel heeft dit cultureel erfgoed te behouden en open te stellen voor een breder publiek.

De gedachte achter deze samenwerking is rond 1680 al op bijzondere wijze verbeeld in het schilderij Gezicht op de Grote en Portugese Synagoge te Amsterdam van Gerrit Adriaensz. Berckheyde, waarop beide complexen samen te zien zijn. Dit unieke werk, dat het JHM heeft kunnen verwerven met behulp van onder andere SNS Reaal Fonds, de Mondriaan Stichting, VSB fonds, Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij, zal op 19 februari door burgemeester Job Cohen officieel worden onthuld.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl