Schilderij Emanuel de Witte  25 april 2006

Emanuel de Witte (ca. 1617-1692), Interieur van de Portugese Synagoge te Amsterdam, olieverf op doek, ca. 1680. Bruikleen Rijksmuseum AmsterdamVan het Rijksmuseum heeft het JHM een schilderij in bruikleen van Emanuel de Witte. Het gaat om zijn Interieur van de Portugese Synagoge te Amsterdam.

Drie versies
De beroemde schilder van kerkinterieurs, Emanuel De Witte, vervaardigde drie versies van dit schilderij. De eerste versie is nu te zien in het JHM. De tweede versie bevindt zich in het Israel Museum in Jeruzalem. Het derde schilderij bevond zich tot 1935 in de collectie van Galerie van Diemen in Berlijn. De joodse eigenaars van deze galerie waren Jakob en Rosa Oppenheimer. Het echtpaar werd door de nazi's gedwongen om hun kunstcollectie (waaronder waarschijnlijk dit schilderij) te verkopen op een veiling. Tot 1945 was het schilderij in de Gemäldegalerie in Berlijn waarop het kort na de oorlog zou zijn uitgeleend naar Königsberg. Sindsdien is deze derde versie onvindbaar. Vermoed wordt dat het nu ergens in Rusland is. Het JHM hoopt dat het schilderij ooit teruggevonden wordt en dat de drie versies naast elkaar geëxposeerd kunnen worden.

Het schilderij dat nu in het Joods Historisch Museum hangt, is onlangs door Laurent Sozanni (de senior restaurator van het Rijksmuseum) in oude luister hersteld.

De Portugese Synagoge
Kort na de ontmaskering van de valse messias Sjabtai Tsvi besloot de Portugese gemeente tot de bouw van deze monumentale synagoge (1672-75). Zij verankerde zich daarmee in het nieuwe vaderland. Dit van buiten herkenbare gebedshuis is uniek in Europa, en van oudsher een trekpleister voor toeristen.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl