Open Joodse Huizen  17 april 2012

Een weekend binnenskamers herdenken van oorlog en bevrijding in Amsterdam

Op 4, 5 en 6 mei organiseren het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg en 4 & 5 mei Comité Open Joodse Huizen, kleinschalige herdenkingen met aandacht voor oorlog, bevrijding en de bewoners van toen. De herdenkingen vinden plaats bij enkele tientallen huizen in verschillende buurten in de stad, van waaruit joodse bewoners in 1942 en 1943 werden gedeporteerd.

Op locatie worden verhalen verteld over oorlogsdreiging en bezetting, deportaties, verraad en verzet, bevrijding en terugkeer in Amsterdam. Buurtgenoten en andere belangstellenden kunnen naar keuze één of meerdere adressen uit de Open Joodse Huizen route bezoeken.

Inmiddels zijn twintig locaties met verhalen en sprekers vastgelegd, waaronder auteurs Guus Luijters, Marja Vuijsje en Wanda Reisel, oud-Artis directeur Maarten Frankenhuis, opiniemaker Maurice de Hond, NIOD-onderzoeker David Barnouw en vele 'anonieme' buurtbewoners en betrokkenen. Er staan bijzondere mini-evenementen op stapel: het Oneg Ensemble zal een kort concert geven in de voormalige huissjoel van het Port. Isr. Oude Mannenhuis aan de Nieuwe Herengracht, nu een studentenhuis; filmmaakster Renée Sanders leidt om de hoek van de Beethovenstraat haar film 'Ik bedek mijn Schmerz met mijn nerts' in; Lotty Huffener-Veffer, overlevende van kamp Vught en Auschwitz, keert voor het eerst na de oorlog terug naar het blok waarin ze geboren werd aan de Tugelaweg.

Kijk hier voor alle locaties en sprekers op 4, 5 en 6 mei.

Het eerste huis opent op 4 mei om 15:00 uur. Om 19.30 uur sluit de route aan bij de Nationale Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg, die in 2012 vijftig jaar bestaat als monument. Om 20.00 uur staan we stil bij deze plek waarheen joden vanuit hun huizen werden gedreven. Vervolgens gaat de estafette van Open Huizen weer verder, om op 6 mei te eindigen in de Portugese Synagoge. Van 13.00 tot 15.00 uur is de Snoge het laatste Open Huis, waar met rondleidingen, verhalen en gedichten de geschiedenis van de synagoge en de joodse gemeenschap herdacht wordt.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. De adressen staan hier vermeld. Van sommige gezinnen, personen, of huizen zijn al verhalen bekend van overlevenden en getuigen, uit boeken of films. Soms leidt een hedendaagse zoektocht naar sporen van vroegere bewoners tot nieuwe verhalen en ontmoetingen. Al deze verhalen en ervaringen passen bij herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen. Het gaat erom de geschiedenis van vervolging én de ervaring van bevrijding met- en voor elkaar een gezicht en een stem te geven in Amsterdam.

Voor meer informatie: E Joodse Huizen

Dit project vindt tevens plaats in het kader van het 50-jarig bestaan van de Hollandsche Schouwburg als herdenkingsmonument.

Joods Cultureel Kwartier Amsterdam
Het cultureel toonaangevende Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en het indringende monument de Hollandsche Schouwburg vormen samen met de statige Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.

> Bezoek de website Open Joodse Huizen

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl