Nieuwe vaste tentoonstellingen in de Grote Synagoge  21 november 2004

Lees de openingstoespraak van staatssecretaris Medy van der Laan (PDF)

Lees de openingstoespraak van burgemeester Job Cohen (PDF)

De Grote Synagoge
De Grote Synagoge nodigt u weer uit binnen zijn muren. De parel van het Hoogduitse synagogencomplex, gebouwd in 1671 door stadsbouwmeester Elias Bouman, is na een periode van elf maanden grondig opgeknapt en compleet heringericht. Met de opening van de Grote Synagoge laat het JHM zijn nieuwe gezicht zien, met niet alleen nieuwe tentoonstellingen, maar ook een nieuwe huisstijl met logo en een nieuwe website. De eerste fase van de vernieuwing is gerealiseerd.

Het museum dat sinds 1987 in het synagogencomplex is gevestigd, kenmerkte zich door een grote ingetogenheid, consequent doorgevoerd in de tentoonstellingen en de huisstijl. Met gepaste voorzichtigheid waren de synagogen, die sinds de oorlog hadden leeggestaan, als museum in gebruik genomen. Na zeventien jaar is de tijd rijp voor een minder afstandelijke benadering. In de Grote Synagoge willen we dat de bezoeker zich bewust wordt van de bijzondere plek waar hij of zij zich bevindt en dat hij of zij de oorspronkelijke synagogale sfeer zal ervaren.

De oorspronkelijke architectuur van het gebouw is grotendeels zichtbaar gemaakt. De mooie ramen, vroeger vaak op veel plaatsen weggestopt achter wandpanelen, zijn vrij. Ook het voorportaal waar zich de oorspronkelijke ingang van de Grote Synagoge bevindt, is weer toegankelijk. Overdag kan vanaf de straat door een glazen wand in de synagoge worden gekeken. Bovendien zijn de treden naar de marmeren Ark gerestaureerd, waardoor het historische interieur zijn oorspronkelijke 'focus' heeft teruggekregen.
De objecten worden zoveel mogelijk op hun oorspronkelijke plaats tentoongesteld, zoals de Hoogduitse mantels, schilden en siertorens voor de Tora die in de Ark hun plaats hebben terugevonden. Filmbeelden uit 1932 van het interieur van de Grote Synagoge, uit Sjabbos-Vrijdagavond, worden op een wand geprojecteerd; om de 20 minuten zal de ruimte gevuld worden met het gezang van voorzanger Maroko en koor, dat bij deze historische beelden hoort.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl