Nieuwe aanwinst: foto's van Emmy Andriesse  25 september 2007

Emmy Andriesse, De gebroeders De Swaan (boven v.l.n.r.: Meik, Mony, Lenis. Onder: v.l.n.r. Bram, Bernard, Eduard), Amsterdam, ca. 1950De collectie van het JHM is verrijkt met maar liefst 54 foto's van de fotografe Emmy Andriesse (1914-1953). Het museum kocht de foto's aan van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, de beheerder van het archief van Emmy Andriesse. Het zijn nieuwe afdrukken, die speciaal voor deze aankoop werden vervaardigd door Harm Botman, fotograaf en drukker te Hillegom. Voor deze prachtige nieuwe aanwinst is het museum veel dank verschuldigd aan de zoon van de fotografe, Joost Elffers. Hij stelde het JHM in de unieke gelegenheid om voor de museumcollectie een eigen keuze te maken uit het werk van zijn moeder, waarin veel thema's te vinden zijn met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en het joodse leven in Amsterdam.

Emmy Andriesse geldt als een van de belangrijkste fotografen van Nederland. Geboren in een liberaal-joods gezin in Den Haag vertrok zij na haar opleiding aldaar aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in 1937 naar Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte zij deel uit van De Ondergedoken Camera, een groep fotografen die het leven in Amsterdam onder de Duitse bezetting vastlegde. Haar reportage over de hongerwinter maakte diepe indruk. Een van haar foto's, van een jongetje met een etenspannetje, werd het icoon van deze erbarmelijke tijd. Na de oorlog legde Andriesse zich toe op uiteenlopende fotografische genres als reisreportages, kunstenaarsportretten en modefoto's. In 1953 overleed zij op 39-jarige leeftijd.

Het museum koos uit haar werk foto's van de hongerwinter, de bevrijding, de puinhopen van de oude jodenbuurt na 1945, het Waterlooplein en een serie portretten van joodse artiesten en kunstenaars (Meik de Swaan, Rosa Spier, Ro Mogendorff, Heintje Davids en Josepha Mendels). Sommige foto's zijn al vaak gepubliceerd, andere zijn voor het eerst uit haar archief tevoorschijn gekomen. De aankoop van de foto's werd financieel mogelijk gemaakt door een anonieme particuliere sponsor.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl