Niet weggooien!  25 april 2006

Niet weggooien!Oorlogsmateriaal mag niet verloren gaan

'NIET WEGGOOIEN!'. Dat is het motto van een gezamenlijke actie van Nederlandse musea en instellingen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. De samenwerkende organisaties vragen aandacht voor het behoud van materiaal uit de oorlogsjaren van particulieren en instanties. Het doel is er voor te zorgen dat die een goede bestemming krijgen. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan.

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Lang niet altijd wordt er aan gedacht dat dit voor een instelling of museum waardevol kan zijn.

Dankzij de samenwerking kunnen schenkingen vrijwel altijd bij een van de deelnemende musea, archieven of instellingen worden ondergebracht. Bij iedere aanwinst wordt in overleg met de schenker de afweging gemaakt bij welk museum of archief het aangeboden stuk of voorwerp het best in de collectie past. Zo zorgen we er samen voor dat de tastbare herinneringen aan de jaren 1940-1945 niet verloren gaan.

Heeft u nog voorwerpen, documenten, films, foto's, brieven en dagboeken uit de periode van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië? Neem dan contact op met één van de deelnemende instellingen voor een bruikleen, schenking of advies.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl