Vught-Auschwitz-Vught. Memoires van Max Cahen  26 september 2010

'Ik heb dit alles opgeschreven'

Portretfoto van Max Cahen van vlak voor de Tweede Wereldoorlogprive. Foto: collectie Fam. CahenOp zondag 26 september werden de memoires van Max Cahen onder de titel Ik heb dat alles opgeschreven… gepresenteerd in Nationaal Monument Kamp Vught. Gedeputeerde Onno Hoes van de Provincie Noord-Brabant en de burgemeester van Vught, Roderick van de Mortel ontvingen een eerste exemplaar van het boek uit handen van de twee zoons van Max Cahen (1905-1995).

Bizarre positie
De memoires van Max Cahen uit Vught tonen een indrukwekkend zicht op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt in 1941 gevraagd lid te worden van de Joodse Raad, een functie die hij met gemengde gevoelens vervult. Hij woont achter het station in Vught en probeert zoveel mogelijk steun te verlenen aan de joden die vanaf 1943 in het SS-concentratiekamp Vught worden opgesloten. Max Cahen wordt tevens aangesteld als inkoper van het Philips Kommando, een functie die hij blijft vervullen als ook hij in juni 1943 in kamp Vught gevangen wordt gezet. Daarmee bekleedt hij een bizarre positie: hij mag het kamp verlaten om inkopen te doen en naarmate de oorlog vordert, wordt hij de schakel tussen de kampbewoners en de buitenwereld. Het boek geeft een goed beeld van de dagelijkse en vaak onvoorspelbare gang van zaken in kamp Vught.

Deportatie
Begin 1944 wordt Max Cahen overgebracht naar Westerbork, van waaruit hij naar Auschwitz en later Gross-Rosen wordt gedeporteerd. Uiteindelijk keert hij na de bevrijding via Praag in 1945 terug naar Vught. In 1972 maakt hij een reis langs de voormalige concentratiekampen; deze tocht beschrijft hij in brieven aan zijn zoon David.  De echtgenote van Max is al in 1943 ondergedoken en in januari 1944 bevallen van hun dochter Truus. Truus Wertheim-Cahen beschrijft in dit boek het verhaal van haar moeder Jet en de gevolgen van de oorlog voor het huwelijk van haar ouders.

Onmacht
Judith Belinfante, oud-directeur van het Joods Historisch Museum en oud-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei over de memoires: 'Zijn functie als inkoper voor het Philips Kommando maakte dat hij zich vrij buiten het kamp kon bewegen. Juist vanwege die ongebruikelijk heldere blik op de realiteit, helpt hij waar hij kan en redt daarmee levens. En wie de kunst van het tussen de regels door lezen machtig is, ontdekt zijn mededogen, zijn woede, zijn onmacht bij de vernietiging van al die levens en de zorg om zijn op een onbekend adres verblijvende vrouw en dochter, het meisje waarvan hij niet meer weet dan dat zij geboren is. Ik heb dit alles opgeschreven verwoordt opnieuw hoe het is om in een periode te leven die meer van mensen vraagt dan waartoe ze in staat zijn. Het verhaal laat zien hoe individuen zoals Max Cahen daarin boven hun menselijke maat uit kunnen stijgen.'

Titel: Ik heb dit alles opgeschreven. Vught-Auschwitz-Vught. Memoires van Max Cahen
ISBN: 9789491044069
Prijs: € 17,50
Uitvoering: garenloos gebrocheerd met flappen
Auteur: Max Cahen

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl