Joods Film Festival Amsterdam 2010  20 oktober 2010

Family in Focus

Family in Focus was het thema tijdens de negende editie van het Joods Film Festival Amsterdam, 14 t/m 17 oktober 2010 in Pathé Tuschinski te Amsterdam. Alle emoties die het familieleven teweeg kan brengen, trokken voorbij in een keur van oude en recente internationale films.

Het festival werd geopend in samenwerking met Benelux Film Distributors en uitgeverij Artemis & co. met de Nederlandse première van de aangrijpende verfilming van de bestseller Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, met steractrice Kristin Scott Thomas.

Schrijfster Tatiana de Rosnay tijdens de opening van het Joods Film Festival 2010 in Pathé Tuschinksi. Foto: Michael JacobsDe meest uiteenlopende families kwamen voorbij. In 9 Years Later wordt een vrouw (geboren uit een joodse moeder en islamitische vader) gevolgd in haar volhardende strijd om haar zoon, die in Marokko wordt opgevoed door zijn islamitische grootmoeder, in Israël te laten opgroeien. Een actuele en hartverscheurende documentaire. Het mooie en verrassende Everything Is Illuminated, naar het boek van Jonathan Safran Foer, toont de zoektocht van een kleinzoon naar zijn voorouders. En La Vie Devant Soi, de ontroerende film waarin de onvergetelijke actrice Simone Signoret de hoofdrol speelt, laat zien wat het gemis van familie kan veroorzaken.

In Family in Focus kon een kinderfilm natuurlijk niet ontbreken. De klassieke animatiefilm Fievel: Avontuur met een staartje bood entertainment voor jong en oud. De film vertelt in geuren en kleuren de avonturen van de Russische muizenfamilie Mousekewitz, die in 1885 emigreert naar Amerika. De film werd geproduceerd door Steven Spielberg en geregisseerd door Don Bluth.

Daarnaast werd een exclusieve voorpremière vertoond van de allernieuwste creactie van Woody Allen: You Will Meet a Tall Dark Stranger. Deze film zal vanaf 16 december 2010 in de Nederlandse biscopen te zien zijn.

Bovenstaande is maar een greep uit het gevarieerde programma. Het festival bood een unieke kans om films te zien die veelal niet eerder in Nederland zijn vertoond en die een kleurrijk beeld geven van het joodse familieleven in al haar aspecten.

Family in Focus was niet alleen voor de joodse gemeenschap, maar voor iedereen. Vreugde, geborgenheid, verbondenheid en verdriet zijn de gevoelens waar het in het leven om gaat.

Het Joods Film Festival Amsterdam 2010 in de media:
Metro
NOS-journaal
NRC Boeken
Parool
De Pers

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl