Ruim 100.000 bezoekers voor 'Jodendom. Een wereld vol verhalen'  17 april 2012

Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk

Maar liefst 100.000 bezoekers en gasten zijn afgekomen op Jodendom. Een wereld vol verhalen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze tentoonstelling was van 17 december 2011 tot en met 15 april 2012 te zien.

De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met het Joods Historisch Museum, toonde een overzicht van tweeduizend jaar wereldwijde joodse kunst, cultuur en religie. De bruiklenen kwamen van internationaal gerenommeerde musea en particuliere collecties. De meeste objecten, zoals een Dode Zeerol uit de eerste eeuw v. Chr. uit het Israel Museum in Jeruzalem, waren nooit eerder in Nederland te zien.

Op de donderdagavonden was er een drukbezocht activiteitenprogramma (gratis voor de bezoeker), met onder andere een interview met kookboekenschrijfster Claudia Roden door Hanneke Groenteman en de theatervoorstelling Dit is mijn vader door Ilay den Boer.

Ruim 6000 leerlingen uit het hele land bezochten de tentoonstelling in het kader van het project 3 geloven op 1 kussen. Via klassetv.nl werd een gratis lespakket over het jodendom aangeboden aan het basisonderwijs. De leerlingen arriveerden goed voorbereid in De Nieuwe Kerk, waar ze door museumdocenten werden rondgeleid en een creatieve opdracht kregen. Doel van 3 geloven op 1 kussen is om via schoonheid en kunst kennis, begrip en respect te kweken, voor elkaar en voor de grote drie wereldgodsdiensten die ook in Nederland met elkaar leven. Het eerste deel van het project startte vorig jaar bij de tentoonstelling over de islam, Passie voor perfectie. Islamitische kunst uit de Khalili Collecties. Het project zal afgerond worden met een lespakket christendom, waarin De Nieuwe Kerk als godshuis zelf centraal staat.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl