JHM krijgt drie schilderijen  23 januari 2006

JHM krijgt drie schilderijenDe Stichting Wiessing van den Eeckhout/mevrouw M.H. Teng-Diephuis heeft het JHM drie schilderijen geschonken. Het gaat om Zomermorgen en Zelfportret aan de ezel van S.L. ('Mommie') Schwarz en Rivierlandschap van Else Berg. Van Mommie Schwarz kreeg het museum tevens de tekening Danseres.
 
Het kunstenaarsechtpaar Else Berg (Ratibor 1877 -1942 Auschwitz) en Mommie Schwarz (Zutphen 1876-1942 Auschwitz) speelde gedurende het Interbellum een belangrijke rol in de Nederlandse kunstwereld. Hun atelierwoningen in Amsterdamse Pijp - eerst in Tweede Jan Steenstraat en de Albert Cuypstraat, vanaf 1927 aan het Sarphatipark - waren ontmoetingsplaatsen voor beeldende kunstenaars, schrijvers en musici. Berg en Schwarz woonden en werkten tijdens de Eerste Wereld oorlog ook in het kunstenaarsdorp Bergen.

Tijdens Tweede Wereldoorlog weigerden Mommie Schwarz en Else Berg zich te conformeren aan de regels van Duitse bezetter en de ster te dragen. Op 12 november 1942 werden ze uit hun huis aan het Sarphatipark opgehaald en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij op 19 november omgebracht werden.

JHM krijgt drie schilderijenDe werken die het JHM uit het legaat ontving zijn ongedateerd, maar het Rivierlandschap van Else Berg is vermoedelijk gemaakt tijdens een reis naar Italië in 1922 of naar Joegoslavië in 1931. Zomermorgen is een vroeg werk van Schwarz, uit de periode 1914-1915 en beïnvloed door het werk van Leo Gestel. Het Zelfportret aan de ezel is waarschijnlijk tussen 1935 en 1940 geschilderd. Over de tijdsperiode waarin de Danseres ontstaan is valt niets met enige zekerheid te zeggen.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl