JHM Kindermuseum nu ook online!  15 december 2008

JHM Kindermuseum nu ook online!Vanaf 15 december is iedereen welkom op de gloednieuwe website van het JHM Kindermuseum: www.jhmkindermuseum.nl. Een vreugdevolle site vol inspiratie over een joodse familie die de bezoeker graag een kijkje laat nemen in hun leven en gedachtegoed. In de virtuele logeerkamer, die 'jouw kamer' wordt genoemd, worden kinderen en andere bezoekers uitgenodigd om te laten zien wie zij zelf zijn. Hier kunnen zij hun eigen kamer inrichten om zich optimaal thuis te voelen bij de familie Hollander. Om de lancering te vieren is op de website een prijsvraag uitgeschreven waarbij kinderen een muurschildering van een kunstenaar in hun eigen kamer thuis kunnen winnen.

In het huis van de Hollanders zie je de familieleden in korte filmpjes die cineast Frans Weisz speciaal voor de website maakte. Max de Matze is de 'gids zonder gist', net als in het JHM Kindermuseum in Amsterdam. Alle karakters laten op hun eigen manier zien hoe ze omgaan met hun joods-zijn. De ooit door de wijze Hillel geformuleerde kern "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. De rest is commentaar, ga heen en leer!" komt op speelse wijze terug in prachtige animaties van Noga Zohar. En leren kan je; met het interactieve koosjerspel in de keuken, een wereldjukebox in de muziekkamer en een woordenspel in de studeerkamer. Er kunnen e-cards verstuurd worden en in de logeerkamer kan de logé eigen foto's aan de muur hangen.

De website volgt de joodse kalender met verschillende joodse feestdagen. Zo is de familie Hollander in het voorjaar druk in de weer met de voorbereidingen voor Pesach en viert zij in de winter het joodse lichtfeest Chanoeka.

De nieuwe website is prachtig vormgegeven door bureau IJsfontein en is drietalig: Nederlands, Engels én Hebreeuws. Voor gebruik in het basisonderwijs biedt de site vele mogelijkheden: ter voorbereiding van lessen voor de docent, ter voorbereiding van spreekbeurten door leerlingen. Maar ook in combinatie met een bezoek aan het 'echte' Kindermuseum is de site een aanvulling als voorbereiding of verwerking.

Om de lancering van de nieuwe website te vieren looft het JHM Kindermuseum een prijs uit. Kinderen kunnen op de site een virtueel ontwerp maken van een kamer. Alle inzendingen worden op de site bewaard en zijn voor iedereen toegankelijk. Kinderen kunnen zelf stemmen op het mooiste ontwerp. De winnaar krijgt thuis bezoek van een echte kunstenaar die een muurschildering naar wens zal maken in zijn of haar kamer.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl