Mokum - Jerusalem of the West

The Musical Tradition of the Ashkenazi Congregation of Amsterdam (Pre-War Recordings)

Het Joods Historisch Museum presenteert de prachtige nieuwe dubbel-CD Mokum - Jerusalem of the West. The Musical Tradition of the Ashkenazi Congregation of Amsterdam (Pre-War Recordings). Het is een uitgave in samenwerking met museum Beth Hatefutsoth in Tel Aviv. De dubbel-CD is vanaf 22 maart 2005 verkrijgbaar in de Museumshop voor € 19,95 (excl. verzendkosten).

CD 1 is een heruitgave van Chazzanoet in vooroorlogs joods Amsterdam, die in 1997 door het JHM werd uitgebracht. Deze CD was al geruime tijd uitverkocht en het zal menigeen dan ook deugd doen dat de historische opnamen van het prachtige 'Koor der Groote Synagoge', onder leiding van dirigent Sam Englander, opnieuw verkrijgbaar zijn. Verder staan op de CD onder andere unieke privé-opnamen van Oppervoorzanger I.E. Maroko tijdens een huwelijksinzegening in de Grote Synagoge.

CD 2 bevat uitsluitend niet eerder op CD verschenen opnamen. Het merendeel hiervan komt uit de verzameling van filmer en judaïca-verzamelaar Willy Lindwer. De vroegste opnamen dateren van 1913 (!) en zijn van Wolf Reisel, de eerste voorzanger van de Nieuwe Synagoge te Amsterdam. Voorts zijn er registraties van Salo de Jong, voorzanger van de Linnaeusstraat-Synagoge en enkele privé-opnamen van Benzion Moskovits, de voorzanger van de Lekstraat-Synagoge.

Een aantal van de laatst genoemde opnamen, waaronder twee ontroerend mooie Jiddisje liederen, is weliswaar van vlak na de oorlog, maar ze staan toch op deze CD; Moskovits was namelijk reeds vóór de oorlog actief als voorzanger en is de enige Amsterdamse voorzanger die de oorlog heeft overleefd. 

De dubbel-CD wordt begeleid door een zeer uitgebreid boek (Engels-Hebreeuws). 
Hans Bloemendal, de huidige oppervoorzanger van de Hoogduitse Gemeente van Amsterdam, tekende zijn persoonlijke herinneringen op aan voorzanger Maroko en dirigent Sam Englander en schreef de toelichtingen. 
 
Edward van Voolen, conservator-judaïcus van het JHM, schreef een bijdrage over de geschiedenis van de Hoogduitse Gemeente van Amsterdam (lees hier de Nederlandse vertaling). Anton Kras, beheerder van de audio-visuele collecties van het JHM, schreef over het Koor der Groote Synagoge (lees hier de Nederlandse vertaling).

Verder bijdragen van de zonen van respectievelijk Benzion Moskovits, Salo de Jong en Michel Gobets en de kleinzoon van Wolf Reisel. Zij schreven korte levensschetsen van hun vader respectievelijk grootvader.

 

Informatie en/of bestelling:
T 020-5310333
Museumshop

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl