Inleiding in de Moderne Jiddisje Literatuur  14 juli 2006

Shlomo Berger is vanwege het Menasseh ben Israel Instituut (een academisch samenwerkingsverband tussen het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam) benoemd tot bijzonder hoogleraar Jiddisj, in het bijzonder in Nederland.

In het eerste semester van 2006-2007 (vanaf 6 september 2006) biedt hij de collegeserie 'Inleiding in de Moderne Jiddisje Literatuur' aan. Deze colleges zijn bedoeld voor studenten en geïnteresseerde niet-studenten.

De Jiddisje taal en literatuur zoals we die tot de dag van vandaag kennen zijn een product van ontwikkelingen die in Oost-Europa in de loop van de negentiende eeuw ontstaan zijn. In dit college wordt getracht de geschiedenis van deze ontwikkelingen te traceren. Discussies over taalverandering, literaire genres en de invloed van een moderne cultuurpolitiek zullen gekoppeld worden aan een analyse van belangrijke, bekende en onbekende Jiddisje werken om een beeld van dit belangwekkende literaire corpus te geven.

Aansluitend aan het hoorcollege is er een werkcollege van een uur. Het is ook mogelijk alleen het werkcollege te volgen. Deze werkgroep is uitsluitend toegankelijk voor studenten die zelfstandig Jiddisj kunnen lezen en er zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar.

De hoorcolleges vinden plaats op woensdagen van 15.00 tot 17.00 uur in de Amsterdamse binnenstad (details volgen na inschrijving). Het werkcollege is van 17.00 tot 18.00 uur. 

Informatie
Bureau Contractonderwijs
Spuistraat 210
1012 VT Amsterdam
T (020) 5 254 594
E Bureau Contractonderwijs 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl