In memoriam Jules Chapon (1914-2007)  19 januari 2007

Jules Chapon, Rabbijn Frank, 1950. Coll. JHM, aangekocht met steun van het Moos Cohen FondsOp 6 januari 2007 is de kunstenaar Jules Chapon op hoge leeftijd in zijn woonplaats nabij Saint Cyprien in Frankrijk overleden.

Jules Chapon werd op 14 september 1914 in Heemstede geboren. Aanvankelijk leek hij voorbestemd om, net als zijn vader Barend Chapon (1881-1943), carrière te gaan maken in de financiële wereld. De oorlogsjaren, waarin hij vrijwel zijn hele familie verloor en zelf enige jaren moest onderduiken, leidden tot een omwenteling in zijn bestaan. Hij besloot kunstenaar te worden en nam schilderles bij Henri Boot, in aanvulling op eerdere lessen bij Kees Verwey. Vanaf 1947 exposeerde Chapon regelmatig in Frankrijk, waar hij enige maanden per jaar doorbracht, en in Nederland. Zijn werk werd beïnvloed door zijn vriendschap met leden van de Cobra-groep, maar zelf ontwikkelde hij zich tot een onafhankelijk, non-figuratief kunstenaar. Grote bekendheid kreeg hij met zijn monumentale muurplastieken, o.a. aan het Fokkergebouw op Schiphol (1961) en in de entreehal van De Nederlandsche Bank (1967). In 1973 vestigde Jules Chapon zich definitief in de Franse Dordogne.

In 1996 organiseerde het JHM een overzichtstentoonstelling van het werk van Chapon. Naast documenten en tekeningen bevinden zich in het JHM een groot aantal schilderijen van Jules Chapon, waaronder het portret van rabbijn Philip Frank, die gelijktijdig met Barend Chapon in 1943 gefusilleerd werd. Het schilderij heeft een plek gekregen op de vaste presentatie Geschiedenis 1900-heden en is eveneens verwerkt in de Sgt. Koshers Jewish Hearts Club Band, het door Ram Katzir geschilderde familieportret, dat in het Kindermuseum hangt.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl