JHM steunt Filmisreal 2011  6 april 2011

Festival voor nieuwe Israëlische cinema

Van 6 t/m 17 april vindt Filmisreal - Festival voor nieuwe Israëlische cinema - weer plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. Filmisreal brengt je de beste films uit Israel. Fictiefilms, documentaires, korte (studenten)films, panel discussies en Q&As met de filmmakers! Filmisreal stelt het Nederlandse publiek bloot aan de verschillende aspecten van de Israëlische samenleving, zoals die worden uitgedrukt in haar multiculturele cinema. 

In samenwerking met het NIOD vertoont Filmisreal A Film Unfinished op zondag 10 april om 14:00 uur in bioscoop Het Ketelhuis, met na afloop een gesprek tussen Karel Margry en Kim Oskam. De film beleefde op 13 maart haar Nederlandse première in het JHM.

A Film Unfinished (Shtikat Haarchion)
Yael Hersonski | Documentaire | 2010 | 88 min. | Duits, Hebreeuws, Jiddisch, Pools, Engels | Engels ondertiteld Amsterdam | zondag 10 april om 14.00 uur

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt er 60 minuten onberoerd gelaten ruw filmmateriaal gevonden in een Oost-Duits archief, gefilmd door Nazis in Warschau in mei 1942 en gelabeld als 'Das Ghetto'. Dit materiaal werd snel een bron voor historici om het authentieke beeld te achterhalen van de getto van Warschau. De late ontdekking van een lang verdwenen fragment waarin meerdere opnieuw geschoten scènes en hele filmsets te zien zijn, maken alle eerdere interpretaties discutabel. Doordat A Film Unfinished voor het eerst het ruwe materiaal integraal laat zien, verwoven met interviews met overlevenden, een kijkje in dagboeken en een getuigenis van een lid van de originele cameraploeg, wordt er ver ingezoomd op de totstandkoming van een inmiddels beruchte Nazi propagandafilm.

- Best Documentary Award, Internationaal Film Festival Jeruzalem 2010
- Best Editing Award, Sundance Film Festival 2010
- WGA Documentary Screenplay Award, Silverdocs Festival 2010
- Best International Feature Award, Hot Docs 2010

Op zondag 17 april presenteert het Joods Historisch Museum als afsluiting van Filmisreal 2011 de film The Matchmaker van Avi Nesher in het kader van het thema Film is Literature. 

The Matchmaker (Paam Hayiti)
Avi Nesher | Fictie | 2010 | 118 min. | Hebreeuws | Engels ondertiteld Den Haag | zondag 10/4 om 17:00 Amsterdam | zondag 17 april om 18.45 uur

Het idee voor deze meest recente film van gevierd filmmaker Avi Nesher (The Troupe, Turn Left at the End of the World) is ontstaan in Haifa tijdens de zomer van 1968. De film, gebaseerd op het boek When Heroes Fly van de bekroonde Israëlische schrijver Amir Gutfreund, beschrijft de zoektocht van een tiener naar liefde en seksualiteit in een tijd van grote culturele verschuivingen. De jonge Arik, een liefhebber van detectiveverhalen, neemt een baan aan bij Yankele Bride, een mysterieuze matchmaker en overlevende van de Holocaust. Onder begeleiding van zijn werkgever gaat Arik in deze coming-of-age film zelf als detective op pad, Een film met onvergetelijke rollen vol met humor en emotie.

- Officiële Selectie, Toronto Film Festival 2010
- Beste Acteur (Adir Miller) and Beste Actrice (Maya Dagan), Israeli Academy Awards 2010

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl