Fietstocht Verborgen schatten van joods Amsterdam  28 april 2008

Hollandsche Schouwburg, een van de verborgen schatten van Amsterdam. Foto: Han SingelsVanaf 28 april 2008 is een plattegrond verkrijgbaar met daarop fietsroutes door joods Amsterdam. Verborgen schatten van joods Amsterdam is de eerste fietsroute ter wereld langs joods-cultureel erfgoed. Het initiatief voor deze fietstocht is van MacBike in samenwerking met het JHM en het Stadsarchief Amsterdam in het kader van het themajaar 2008: Amsterdam Hidden Treasures. De plattegrond is uitgegeven in drie talen: Nederlands, Engels en Hebreeuws.

Verborgen schatten van joods Amsterdam is een handzame plattegrond die langs sporen leidt van joods leven vroeger en nu. Tijdens de tocht krijgt de fietser informatie over de joodse geschiedenis van Amsterdam. In de fietstocht kom je markante gebouwen, prachtige synagoges, indrukwekkende monumenten en bijzondere personen tegen.

De voormalige jodenbuurt, de karakteristieke stadswijk rondom het Waterlooplein, illustreert ook vandaag nog het veelkleurige leven van joods Amsterdam. Sommige gebouwen hebben hun oorspronkelijke functie behouden, zoals de Esnoga, de Portugese Synagoge. Andere gebouwen hebben nu een andere functie, zoals het Hoogduitse synagogencomplex, sinds 1987 het Joods Historisch Museum. Van vele panden is vaak alleen nog aan de gevel te zien wie hun bewoners of gebruikers waren. De fietstocht voert ook naar buurten buiten het Centrum, ondermeer naar de Transvaalbuurt in Oost en de Rivierenbuurt en De Pijp in Zuid, waar zich vanaf het begin van de twintigste eeuw joden vestigden. Voor 1940 woonden er zo'n 80.000 joden in Amsterdam, vandaag de dag leven er ongeveer 20.000 joden.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl