Digitaal Monument wordt onderdeel van het Joods Historisch Museum  23 oktober 2007

Op dinsdag 23 oktober 2007 wordt het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap in Nederland officieel overgedragen aan het Joods Historisch Museum. Het Digitaal Monument is te vinden op  www.joodsmonument.nl , ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Alle personen die in Nederland als jood zijn vervolgd en de bezettingstijd niet overleefden, hebben hierop een eigen persoonspagina.

Het digitale karakter van het Monument geeft de mogelijkheid om aanvullingen en verbeteringen in te zenden. Bezoekers van de website maken nog dagelijks gebruik van deze mogelijkheid. Zo heeft het Digitaal Monument zich ontwikkeld tot een interactief en niet meer weg te denken deel van de herinneringscultuur van de Sjoa in Nederland. Het Monument is dus niet af en zal over de jaren verder aangevuld worden met herinneringen, karakterschetsen, foto's en verwijzingen naar archieven, websites en literatuur. Op deze manier groeit het Digitaal Monument uit tot een uniek overzicht van het joodse leven in Nederland rond 1940.

Het Digitaal Monument sluit uitstekend aan bij de missie, de collecties en de activiteiten van het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg. Bovendien kan het Digitaal Monument verder verbeterd en uitgebouwd worden met de foto- en documentencollectie van het museum. De persoonspagina's op de website bevatten basisgegevens met naam, plaats, geboorte- en sterftedatum. Voor zover bekend is daarbij het gezinsverband gereconstrueerd en worden beroep en laatste woonadres vermeld. Geen van de personen die op het Monument staan hebben de oorlog overleefd. Toch is het niet alleen een treurig Monument. Foto's en biografieën geven een veelkleurig tijdsbeeld van de toenmalige joodse gemeenschap. Bijzonder is dat op het Monument alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd, zowel prominenten als het proletariaat. Van Amsterdamse personen die weinig bezittingen hebben nagelaten, zoals marktlieden, zijn bijvoorbeeld marktkaarten met pasfoto op de website geplaatst. Een andere bijzonderheid van het Monument is dat alle joodse bewoners van een straat of gemeente naast elkaar staan vermeld.

Het initiatief tot de oprichting van het Digitaal Monument werd in 2001 genomen door de Groningse emeritus hoogleraar Isaac (Ies) Lipschits. Vervolgens werd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en Mediamatic een website ontwikkeld waarin twee doelstellingen worden verwezenlijkt. Ten eerste wordt naar joods gebruik de herinnering levend gehouden aan alle personen die zijn omgekomen, want iemand 'leeft voort' zolang herinneringen aan hem of haar worden bewaard. Ten tweede stelt het Monument nabestaanden en overige belangstellenden in staat om meer te weten te komen over de slachtoffers van de Sjoa. Het Digitaal Monument ging in april 2005 online. Hierna brak een stroom van reacties los, die tot op heden voortduurt. De redactie, die momenteel uit drie personen bestaat, controleert de informatie op historische juistheid en verwerkt de toegestuurde gegevens, herinneringen en foto's op de website.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl