De verzamelaar van Isaac Israels in het JHM  4 februari 2005

Met steun van de BankGiro Loterij heeft het Joods Historisch Museum onlangs het schilderij De verzamelaar (1934) van Isaac Israels aangekocht bij Christie's.

De verzamelaar van Isaac Israels in het JHMIsaac Israels (1865-1934) behoort samen met zijn vader Jozef tot de bekendste en populairste Nederlands-joodse kunstenaars. Van vader Jozef zijn de schilderijen De Toraschrijver, Joodse bruiloft en Zoon van het oude volk topstukken in de nieuwe permanente tentoonstelling van het museum. Van zoon Isaac, die zich veel minder dan zijn vader op joodse onderwerpen toelegde, had het museum tot op heden slechts twee schilderijen in de collectie. De nieuwe aanwinst betekent dan ook een belangrijke verrijking.

De verzamelaar toont de Haagse tandarts S. Pinkhof temidden van zijn verzameling bronzen beeldjes. Isaac Israels kwam regelmatig op bezoek bij de tandarts. In 1934 liet hij een schildersezel brengen naar het huis van Pinkhof aan de Dr. Kuyperstraat. Hier schilderde hij een aantal indrukwekkende portretten die tot de laatste behoren die Isaac Israels heeft geschilderd.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl