BankGiro Loterij: de Cultuurloterij  17 mei 2011

VVD-kamerlid Bart de Liefde: 'speciale loterij voor cultuur van groot belang'

VVD-kamerlid Bart de Liefde pleitte in verschillende media voor een speciale loterij voor cultuur. Met de opbrengst daarvan zouden extra middelen voor de culturele sector beschikbaar komen.

'Het goede nieuws is dat er al een cultuurloterij bestaat die dit jaar zelfs haar 50e verjaardag viert: de BankGiro Loterij. Meer dan 750.000 Nederlanders doen maandelijks mee, de helft van hun inleg gaat naar cultuur. In 2010 brachten deze deelnemers 60 miljoen euro bij elkaar voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit geld verdelen wij onder ruim 50 nationale en regionale musea, molens en monumenten en komt via fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN terecht bij een breed scala aan culturele initiatieven', aldus Sigrid van Aken, managing director van de BankGiro Loterij.

De BankGiro Loterij steunt op deze manier dankzij haar meer dan 750.000 deelnemers waaronder het Joods Historisch Museum, Rijksmuseum, de Museum Plus Bus (die ouderen naar musea brengt), het Drents Museum, het Jeugdcultuurfonds (dat helpt kinderen bijvoorbeeld danslessen te laten volgen) en het Leerorkest (waar kinderen leren een muziekinstrument te bespelen).

De steun van de BankGiro Loterij werkt vaak als vliegwiel voor het aantrekken van andere private en publieke middelen: als de BankGiro Loterij een bijdrage geeft aan organisaties of initiatieven volgen vaak andere fondsen en overheden. het Joods Historisch Museum is hier een goed voorbeeld van.

De BankGiro Loterij betrekt haar deelnemers actief bij cultuur. Bijvoorbeeld door het verloten van Museumkaarten. Ook maken deelnemers kans op toegangskaarten voor musea, musicals, tentoonstellingen en cultuurreizen.

'In deze tijden van overheidsbezuinigingen zijn particuliere bijdragen extra belangrijk. In de afgelopen vijf jaar is het de BankGiro Loterij gelukt haar steun aan cultuur te verdubbelen. Wij hebben de ambitie dat de komende vijf jaar weer te verdubbelen. Wij gaan er van uit dat, nu het kansspelbeleid wordt gemoderniseerd, deze ruimte er ook komt. Goed te horen dat ook de heer De Liefde daarvoor zal gaan pleiten', aldus Van Aken.

Meer informatie over de BankGiro Loterij

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl