Leven? of Theater? in de Nederlandse bioscopen  12 april 2012

20% korting op entreekaartje Joods Cultureel Kwartier

Vanaf 12 april draait de langverwachte nieuwe film van Frans Weisz (Leedvermaak, Happy End) in de Nederlandse filmtheaters. Leven? of Theater? is zijn eerste documentaire.

Leben? oder Theater? Ein Singespiel - zo noemde Charlotte Salomon (Berlijn, 1917 - Auschwitz, 1943) haar uit meer dan zevenhonderd bladen bestaande, geschilderde levensverhaal, dat zij vlak voor haar deportatie in bewaring gaf met de woorden 'Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!'.

Tijdens de voorbereiding van de speelfilm Charlotte (1981), kregen de makers van de film een nooit eerder gepubliceerde brief uit handen van Charlottes stiefmoeder met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In deze brief, gericht aan haar grote liefde, beschrijft Charlotte de omstandigheden waarin Leben? oder Theater? tot stand kwam, doet zij een ontroerende bekentenis en komen we voor het eerst dichtbij de 'werkelijke' Charlotte.

Frans Weisz geeft in zijn eerste documentaire, met dezelfde titel als het levenswerk van Charlotte Salomon, niet alleen een fascinerend beeld van het leven van de jonge kunstenares, maar confronteert prominenten met haar brief; een postume onthulling die een heel nieuw licht werpt op de laatste periode van haar leven.

Recensies

'Dat Weisz nooit eerder een documentaire maakte spreekt hier in zijn voordeel. Hij benadert het genre als een speelfilm, en werkt zo geleidelijk maar krachtig naar een ontknoping toe, in een bijzonder verhalende film.' - Movie 2 Movie

'Weisz ging zorgvuldig te werk en graaft dieper dan destijds in zijn speelfilm. Het resultaat is een aangrijpend relaas dat beschouwd kan worden als het tweede monument dat Weisz voor Charlotte Salomon maakte.' - Algemeen Dagblad

'De brede aanpak heeft een gevarieerde documentaire opgeleverd, al is het veel te korte leven van Charlotte Salomons veel te complex om in amper anderhalf uur samengevat te worden.' - FilmTotaal

'Weisz verwacht wel wat voorkennis over het Joodse meisje uit Berlijn, dat in 1939 naar Zuid-Frankrijk vluchtte. En zelfs met die kennis is de documentaire een beetje warrig. (...) Helemaal bevredigend is Leven? of Theater? dus niet. Maar de film is wel een bijzonder en aangrijpend document, dat het waard is gezien te worden.' - De Volkskrant

Leven? of Theater draait in de volgende filmtheaters:
Amsterdam: Filmtheater Rialto, Het Ketelhuis
Den Bosch: Verkadefabriek
Maastricht: Lumière
Breda: Chassé Cinema
Den Haag: Filmhuis Den Haag
Nijmegen: Lux
Haarlem: Filmschuur
Rotterdam: Filmtheater LantarenVenster
Utrecht: Louis Hartlooper Complex

Omdat het beroemde portret van Charlotte Salomon tot eind april in het JHM hangt, krijgt u op vertoon van uw bioscoopkaartje van Leven? of Theater? 20% korting op uw entreekaartje van het Joods Cultureel Kwartier (actie loopt van 12 april t/m 12 juni 2012 en kan niet gecombineerd worden met andere acties).

Charlotte Salomon-app voor iPad en Android tablet

Het complete levenswerk van Charlotte Salomon, dat ongeveer 800 gouaches en transparanten omvat, is te bekijken via de website en beschikbaar als webapp versie voor iPad en Android tablets.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl