JHM maakt werk Charlotte Salomon online toegankelijk  31 maart 2011

Beschikbaar voor iPad en Android tablet

Het Joods Historisch Museum heeft Charlotte Salomon's werk 'Leven? of Theater?' nu online toegangelijk gemaakt. De collectie, die ongeveer 800 gouaches en transparanten omvat, is te bekijken via de website en beschikbaar als webapp versie voor iPad en Android tablets

Sinds 1971 behoort Salomons werk tot de collectie van het JHM. Het veelzijdige en aangrijpende kunstwerk is al voor velen een bron van inspiratie geweest op het gebied van literatuur, film, opera en theater.

Charlotte Salomon groeide op in Berlijn, waar ze ook naar de kunstacademie ging. Op twintigjarige leeftijd ontvluchtte ze Duitsland, vlak na de Kristallnacht op 9 november 1938. Ze ging bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk wonen, die nazi-Duitsland al eerder hadden verlaten. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pleegde haar oma in 1940 zelfmoord. Toen pas hoorde Salomon dat ook haar moeder in 1926 zelfmoord had gepleegd. Deze dramatische gebeurtenissen verwerkte Salomon door te gaan schilderen. Zo ontstond haar levenswerk Leven? of Theater?.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl