Uniek online overzicht archieven van belangrijke Nazi-rooforganisatie  29 maart 2011

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Reconstructing the Record of Nazi Cultural Plunder: A Survey of the Dispersed Archives of the Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR)

door Patricia Kennedy Grimsted

Een van de belangrijkste Nazi-organisaties betrokken bij plunderingen van cultuurgoederen in bezet Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), een speciale eenheid onder leiding van vooraanstaande Nazi partijideoloog Alfred Rosenberg. Patricia Kennedy Grimsted beschrijft in dit uitgebreide overzicht de archieven van en over de ERR, zoals die te vinden zijn in 29 bewaarplaatsen in 9 landen - van Washington en Brussel tot Moskou en Kiev. De mate van detaillering waarmee de ERR de geroofde kunst, archieven, boeken en andere cultuurgoederen (waaronder veel Judaica) administreerde is essentieel gebleken voor terugvinden van het geroofde materiaal en voor de restitutie aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Deze Survey is de eerste gids die een zo volledig mogelijk overzicht geeft van het archiefmateriaal zowel van de ERR zelf, als van de naoorlogse geallieerde organisaties die bezighielden met het terugvinden en de restitutie van door de Nazi's geroofde cultuurgoederen. De publicatie bevat tevens talloze links naar de groeiende hoeveel online beschikbare informatie over de ERR.

De publicatie is gerealiseerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, in samenwerking met het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, en met steun van de Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl